Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτρέπει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο



Τα άτομα που επιβιώνουν αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν στη συνέχεια μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν ελέγχουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Ροσαντ, μελέτησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 1.100 ατόμων που είχαν υποστεί ενδοκρανιακή αιμορραγία, ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου όπου η αιμορραγία εκδηλώνεται απευθείας στον εγκέφαλο.

Όλοι οι ασθενείς είχαν επιβιώσει τουλάχιστον 90 ημέρες και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 37 μήνες, ενώ η αρτηριακή τους πίεση ελέγχονταν στους τρεις, έξι, εννέα και 12 μήνες και μετά κάθε έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, καταγράφηκαν 146 νέα εγκεφαλικά επεισόδια. Το ποσοστό δεύτερου αιμορραγικού επεισοδίου ήταν υψηλότερο στα άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση δεν ήταν υπό έλεγχο. Μάλιστα, όσο υψηλότερη η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος υποτροπής.

«Όσοι έχουν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη πιθανότητα δεύτερου. Η μελέτη μας ενισχύει τη θεωρία ότι ο επιθετικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό ουσιαστικά» σχολιάζει ο Δρ Ροσαντ.


Ο Δρ Γκεγκορι Καπινος, νευροεντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «North Shore» της Μασαχουσέτης, σχολιάζοντας τη μελέτη επισημαίνει ότι «οι επιβιώσαντες εγκεφαλικών αιμορραγιών λόγων υπέρτασης θα πρέπει να ελέγχουν αυστηρά την αρτηριακής τους πίεσης για τρία συνεχόμενα χρόνια μετά το αρχικό επεισόδιο, ώστε να μειώσουν δραστικά τις πιθανότητες νέου συμβάντος».

health.in

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...