Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πόνοι στη μέση και στο χέρι δεν είναι πάντα αθώοι -Τι μπορούν να μας φανερώσουν;



Την πλέον χαρακτηριστική ένδειξη δυσλειτουργίας ζωτικών οργάνων αποτελεί ο πόνος.

Είναι μάλιστα ένα «ηχηρό» σύμπτωμα που μας παροτρύνει να λάβουμε άμεση δράση. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι φαινομενικά αθώοι πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση ή το χέρι μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου.

Δείτε ποιοι είναι οι πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε και σε ποιο τύπο καρκίνου αντιστοιχούν, σύμφωνα με το δημοφιλή γιατρό, παρουσιαστή και συγγραφέα Δρ Οζ.

1. Πόνος στη μέση – καρκίνος στο πάγκρεας
Ο καρκίνος στο πάγκρεας θεωρείται «αθόρυβος δολοφόνος», καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με αρκετή καθυστέρηση. Το πάγκρεας παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός ενός καρκινικού όγκου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Όταν ο όγκος παρεμποδίζει την ομαλή απελευθέρωση των οξέων, αυτά συσσωρεύονται εντός του αδένα και τον διαβρώνουν. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» χαμηλά στη μέση.

Ο πόνος στη μέση οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική καταπόνηση των μυών, όμως αποτελεί ένδειξη καρκίνου εάν δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και/ή συνοδεύεται από αποχρωματισμό της επιδερμίδας (υποκίτρινο χρώμα) και μεταβολές στο χρώμα των κοπράνων (πιο ανοιχτό από το συνηθισμένο).

2. Πόνος στο χέρι – καρκίνος του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνεται τυπικά με τον επίμονο βήχα και τη δύσπνοια. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό αλλά αναπάντεχο σύμπτωμα είναι και ο πόνος στο χέρι. Ο πόνος εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του χεριού και σταδιακά επιδεινώνεται.

Όσο ο καρκίνος εξαπλώνεται εσωτερικά στον πνεύμονα, φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί ερεθισμό τοπικά. Αρχικά ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους ή την περιοχή του αυχένα και να «ακτινοβολεί» στη συνέχεια κατά μήκος του χεριού.

Medicalland

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα