Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί το απόγευμα "πεθαίνουμε" για κάτι γλυκό;



Κατά κοινή ομολογία, η ζάχαρη παρέχει μια προσωρινή πηγή ενέργειας, όταν νιώθουμε κουρασμένοι, γι’ αυτό πολλοί αναζητούν αγωνιωδώς το γλυκό τους, αργά το απόγευμα (mid-afternoon slump). Μπορεί όντως να πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ενέργειας, στην πράξη όμως το σώμα μας δεν μπορεί να το διαχειριστεί και να αξιοποιήσει.

Ποια είναι η τύχη της ζάχαρης στο σώμα μας;
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο) ανεβαίνουν και το σώμα μας παράγει ινσουλίνη, ώστε να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί η γλυκόζη ως πηγή ενέργειας/καύσιμο. Το σώμα μας μετατρέπει επίσης τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. άμυλο) και την πρωτεΐνη (μερικώς) σε ενέργεια, ωστόσο η ζάχαρη έχει πιο άμεση επίδραση καθώς απορροφάται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα με άλλες πηγές ενέργειας, η ζάχαρη δεν παρέχει κανένα θρεπτικό συστατικό, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

«Δεν χτίζεις χωρίς υλικά»…
Γι’ αυτό έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα: από τη στιγμή που δεν του παρέχουμε τα αναγκαία (θρεπτικά) υλικά για να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες μεταβολικές διεργασίες, το σώμα μας υπολειτουργεί μονίμως μέχρι την ώρα του γεύματος! Στην πραγματικότητα λοιπόν, αυξάνει –αντί να εξομαλύνει– το αίσθημα κόπωσης. Ένα δομικό λάθος, που τείνουν να κάνουν οι περισσότερες μαμάδες στα καταπονημένα από το σχολείο και τις δραστηριότητες παιδία τους: να δίνουν γλυκά και μπισκότα το απόγευμα, για να «πάρουν δύναμη και ενέργεια».

Δεν έχεις ενέργεια;
Αφετέρου, η κόπωση είναι ένα συναίσθημα έλλειψης ενεργητικότητας. Μπορεί να έχει συναισθηματικές αιτίες όπως η ανία ή το άγχος, αλλά μπορεί και να συνιστά σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου, δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα ή κατάθλιψης.

«Να φάω σοκολάτα ή να κάνω γυμναστική»;
Μια μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα ενεργητικότητας όσων κατανάλωσαν σοκολάτα, με όσους έκαναν γυμναστική. Βρέθηκε ότι η επίδραση της σοκολάτας ήταν πολύ άμεση, αποδίδοντας υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας, που όμως διαρκούν πολύ λίγο – περίπου 20 λεπτά.

Όταν το σώμα καλείται να ανταποκριθεί στο μεγάλο φορτίο γλυκόζης (από τη λήψη ζάχαρης), παράγει μεγάλα ποσά ινσουλίνης. Μπορεί λοιπόν να προκληθεί υπογλυκαιμία – αφού η γλυκόζη «εξαφανίζεται» από το αίμα προς τους ιστούς – εντός 2-3 ωρών, που έχει σαν συνέπεια μειωμένο αίσθημα ενέργειας ή κόπωση. Προς επιβεβαίωση, στη μελέτη με τη σοκολάτα, οι συμμετέχοντες που έφαγαν γλυκό για να… τονωθούν ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη ενέργεια 1-2 ώρες μετά, σε σχέση με πριν.

Φαγητό χρειαζόμαστε εκείνη την ώρα!
Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ κακή πρακτική η χρήση γλυκού όταν νιώθουμε κουρασμένοι, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους σε θερμίδες και λίπος. Ίσως γιατί το σώμα μας δεν αντέχει, δεν μπορεί να επεξεργαστεί το τεράστιο φορτίο ενέργειας/θερμίδων και λίπους που μας παρέχουν τα γλυκά, μονό και μόνο επειδή νιώθουμε μια… κατάπτωση.
Στην πραγματικότητα, έχουμε ανάγκη από ανατροφοδότηση (θρεπτικών) υλικών και ενέργειας σε αξιοποιήσιμη μορφή. Άρα, φαγητό χρειαζόμαστε εκείνη την ώρα, όχι γλυκό!


Βιβλιογραφία (References)
Fritsch C, Quinn L. Fatigue in patients with diabetes: a review. J Psychosom Res. 2010 Jul; 69(1):33-41.
Thayer RE. Energy, tiredness, and tension effects of a sugar snack versus moderate exercise. Journal of Personality and Social Psychology Jan 1987; Vol 52(1): 119-125.



http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/68760/giati-to-apogeuma-pethainoume-gia-kati-gluko
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...