Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο προσωπικός μας χάρτης ικανοτήτων



Η ζωή είναι απρόβλεπτη, ρευστή... σαν το νερό που παίρνει διάφορες μορφές… Βαλτώνει, έχει ροή, κινείται ήσυχα, γίνεται καταρράκτης, γίνεται θάλασσα, είναι ορμητικό, είναι βροχή ή καταιγίδα, είχαι χιόνι, είναι ακίνητο και παγωμένο, κρύβει πλάσματα, βράχους ή παγόβουνα, ενίοτε καθαρό σαν κρύσταλλο, άλλοτε θολό και σκοτεινό… Έτσι κι η ζωή.

Περνάει από όλες αυτές τις μορφές. Αλλάζει ποιότητα, υφή, αίσθηση, αλλάζουν οι καταστάσεις, οι άνθρωποι, οι λέξεις. Αλλάζουμε εμείς. Κάθε στιγμή, μικρές αλλαγές συντελούνται μέσα μας και γύρω μας.Από τη γέννηση μας, αναπτύσσουμε συνεχώς ικανότητες και αισθήσεις που μας βοηθάνε να επιβιώνουμε και να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις της ζωής.

Το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο με αισθητήρες και κεραίες. Είτε εσωτερικές, είτε εξωτερικές, οι αισθήσεις και οι ικανότητες μας είναι πολλές και πολύ χρήσιμες. Μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε το περιβάλλον και να επικοινωνούμε με αυτό, να λαμβάνουμε τα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον και από τους άλλους ανθρώπους αλλά και να επικοινωνούμε τα ερεθίσματα που προέρχονται από το εσωτερικό μας περιβάλλον, μας βοηθούν να προετοιμαζόμαστε για κάθε αλλαγή που έρχεται, να προσαρμοζόμαστε, να παίρνουμε διάφορες μορφές κι εμείς μαζί με τη ζωή.

Από τις πέντε γνωστές μας αισθήσεις: όραση, ακοή, όσφρηση, αφή, γεύση, μέχρι τις πιο αυθαίρετες αισθήσεις που κατοικούν μέσα μας, όπως η αίσθηση της ζωής, αποτελείται ο ανθρώπινος κόσμος. Από τις πιο απλές μας ικανότητες μέχρι τις πιο εξελιγμένες μαθαίνουμε συνεχώς να ανταποκρινόμαστε και να υπάρχουμε μέσα στη ζωή. Συνεχώς αναπτύσσουμε ρόλους και τρόπους συμπεριφοράς που μας βοηθάνε να επιβιώσουμε, να αντιδράσουμε, να προστατέψουμε, να ζήσουμε.

Υπάρχουν τρόποι και ικανότητες που μας προωθούν, μας βοηθάνε, μας αναπτύσσουν, υπάρχουν άλλοι που μας περιορίζουν, μας φράζουν, μας κολλάνε, και άλλοι που μας βοηθούν να επιβιώνουμε, είτε μέσω της σύγρουσης, είτε μέσω της αποφυγής, είτε μέσω της παρατήρησης.

Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του μοναδικό χάρτη ρόλων, αισθήσεων και ικανοτήτων, που δημιουργείτε συνεχώς από την προσωπική του βιωματική εμπειρία. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ρόλοι. Όλοι οι ρόλοι μας, τη στιγμή της γέννησης τους είναι χρήσιμοι για μας. Κάποια στιγμή μπορεί να πάψουν να είναι ή να μετατραπούν σε περιοριστικοί ή ανεπαρκείς.
Κάθε ικανότητα και κάθε ρόλος μας είναι ένα ιδιαίτερο βίωμα για μας και έχει τη δική του αξία. Δεν είναι τυχαία η παρουσία και η λειτουργία του. Οι ικανότητες μας να υπάρχουμε σε αυτή τη ζωή, να προσαρμοζόμαστε, να απολαμβάνουμε, να επιβιώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι μέσα μας και αναπτύσσονται. Κάποιες περισσότερο οικείες σε μας, κάποιες λιγότερο, κάποιες σε αναμονή προς ανάπτυξη.

Κάθε στιγμή είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον παρατηρήσουμε, να αναπτυχθούμε κι άλλο λίγο, να διευρύνουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, ξεκινώντας από όσα μέσα μας ήδη λειτουργούν.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας δυσκολεύονται πολύ να βρουν κάτι μέσα τους που να λειτουργεί και να βοηθάει. Όχι επειδή αυτό δεν υπάρχει αλλά επειδή έχουμε μάθει να δίνουμε μεγάλη αξία σε ότι δεν λειτουργεί και σε ότι μας δυσκολεύει.
Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε από αυτό που μέσα μας είναι επαρκές. Αυτό θα συμπαρασύρει κι άλλα πράγματα μαζί. Αντι να μιλάμε γι αυτό που δεν υπάρχει, αυτό που θα θέλαμε να έχουμε αλλά δεν έχουμε, ας δοκιμάσουμε να μιλήσουμε γι αυτό που υπάρχει κι ήδη λειτουργεί.

Αυτός είναι κι ο ρόλος της ψυχοθεραπείας, όπως την διδάσκει το ψυχόδραμα. Ξεκινώντας από αυτό που έχω, μπορώ να αναπτυχθώ, να διευρύνω την προσωπικότητα μου, να σχετιστώ με μένα και με τους άλλους γύρω μου, με τη ρευστή ζωή και να της δίνω αξία. Η ψυχοθεραπεία είναι μία αληθινή και ζωντανή διαδικασία που μας μαθαίνει κάθε στιγμή να ζούμε με τον καταλληλότερο τρόπο.

http://www.e-psychology.gr/personality/1523-o-prosopikos-mas-xartis-ikanotiton.html

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ