Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν έχετε μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων; Ίσως φταίει ο εγκέφαλός σας


Είναι η εποχή της χαράς - τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς και παρά τις δυσκολίες. Για κάποιους, όμως, τα Χριστούγεννα ουδέποτε ήταν το καλύτερό τους και η αιτία μπορεί να είναι ο εγκέφαλός τους.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι αναζήτησαν - και εντόπισαν με επιτυχία - το κύκλωμα του πνεύματος των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο.
Το κύκλωμα αυτό είναι μία περιοχή που πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα αισθήματα χαράς και νοσταλγίας που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την περίοδο των εορτών.

Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και δημοσιεύεται στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), το οποίο παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε πρωτότυπες και λίγο αστείες μελέτες (πριν από λίγα χρόνια, λ.χ., είχαν δημοσιευθεί εργασίες για τον αλκοολισμό του Τζέιμς Μποντ και για τη δίαιτα που χρειάζεται κατεπειγόντως ο Άγιος Βασίλης).

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου 20 εθελοντές, οι δέκα εκ των οποίων γιόρταζαν τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι όχι.

Η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας η οποία δεν εξετάζει τις δομές του εγκεφάλου όπως η κλασική, αλλά ποιες και πόσο τίθενται σε λειτουργία σε κάθε μας κίνηση και σκέψη.
Στη διάρκεια της fMRI οι εθελοντές φορούσαν προστατευτικά γυαλιά προβολής (video goggles) και έπρεπε να κοιτάζουν εναλλάξ, για δύο δευτερόλεπτα την κάθε μία, έξι συνεχόμενες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες και έξι καθημερινές, έως ότου συμπληρώσουν συνολικά 84.
Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις για το πως ένιωθαν για τα Χριστούγεννα, και αν και τι είδους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είχαν.

Εξετάζοντας οι ερευνητές τις μαγνητικές τομογραφίες τους, διαπίστωσαν πως σε όσους γιόρταζαν τα Χριστούγεννα η δραστηριότητα πέντε συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου αυξανόταν κάθε φορά που κοιτούσαν τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες.

Οι περιοχές αυτές είναι ο αριστερός πρωτεύων κινητήριος και ο προκινητήριος φλοιός, τα δεξιά βρεγματικά λόβια (άνω και κάτω) και ο αμφοτερόπλευρος πρωτεύων σωματοαισθητήριος φλοιός.
Οι συγκεκριμένες περιοχές σχετίζονται με την πνευματικότητα, με την αναγνώριση των συναισθημάτων στο πρόσωπο άλλων ατόμων και με την ταύτιση με αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μία επιστημονική εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι μένουν ασυγκίνητοι στη μαγεία των Χριστουγέννων και στα νοσταλγικά συναισθήματα, τις γαργαλιστικές μυρωδιές, την ανθρώπινη ζεστασιά και την αλληλεγγύη που την συνοδεύουν, προσθέτουν.
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο πιο γνωστός... μουρουτσούφλης των Χριστουγέννων δεν είναι παρά ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο πρωταγωνιστής της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς.

Μένει να διευκρινιστεί εάν το κύκλωμα του χριστουγεννιάτικου πνεύματος στον εγκέφαλο αλλάζει όντως τρόπο λειτουργίας έπειτα από την επίσκεψη ενός κάποιου Τζέικομπ Μάρλεϊ και τριών φαντασμάτων...


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=23480&la=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ