Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι 3 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν μια σχέση


Πόσο συχνά σας έχει τύχει να ερωτευτείτε και να πιστεύετε ότι έχετε βρει τον/την σύντροφο της ζωής σας και ύστερα να δείτε τη σχέση να διαλύεται είτε μετά από 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο, είτε μετά από 20 χρόνια; Μήπως μετά αναρωτιέστε πού πήγε ο έρωτας και η επικοινωνία που είχατε στην αρχή;

Ο έρωτας δεν χάνεται κατά λάθος – χάνεται για σοβαρούς λόγους. Παρακάτω περιγράφονται 3 από τους σημαντικότερους:

1.Η ελεγκτική συμπεριφορά αποτελεί επικίνδυνο σημάδι
Από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση έχοντας 2 μεγάλους φόβους: τον φόβο της απόρριψης και τον φόβο της συναισθηματικής απορρόφησης-αφομοίωσης. Παρ’ όλο που αυτά τα συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα στις ερωτικές σχέσεις, συνήθως πηγάζουν από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συμμαθητές μας. Αν το άλλο σας μισό δεν απαντά στις κλήσεις τηλεφώνου που κάνετε, ίσως πυροδοτηθεί ο φόβος της απόρριψης. Αν θυμώσει ή γίνει απαιτητικό, μπορεί να πυροδοτηθεί ο φόβος σας συναισθηματικής απορρόφησης-αφομοίωσης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε κάποια μορφή ελεγκτικής συμπεριφοράς όταν ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένοι φόβοι. Ίσως θυμώσουν και γίνουν απαιτητικοί ή αντιθέτως μνησίκακοι και απόμακροι. Προφανώς, καμία από αυτές τις αντιδράσεις δεν βοηθά τον έρωτα να εξελιχτεί, αλλά μάλλον καταστρέφεται σταδιακά όσο λειτουργείτε μέσα από τους φόβους σας και προσπαθείτε να ελέγξετε τον/την σύντροφό σας ή να αντισταθείτε στον δικό του/της έλεγχο. Αυτός ο κύκλος σταματά όταν μάθετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα δικά σας συναισθήματα και όχι να τα αγνοείτε.

2. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας
Όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας είτε αγνοώντας τα δικά σας συναισθήματα, κατακρίνοντας τις πράξεις σας, παραδιδόμενοι σε διάφορους εθισμούς είτε περιμένοντας από τον/την σύντροφό σας να καθορίσει την αξία σας, θα καταλήξετε να έχετε συναισθήματα κατωτερότητας και ανασφάλειας. Αυτό τροφοδοτεί τον φόβο της απώλειας είτε του/της συντρόφου σας είτε του εαυτού σας.

Όσο περισσότερο μαθαίνετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο λιγότερο θα φοβάστε την απόρριψη από τους άλλους. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους είναι αποτελεσματικότεροι στο να καθορίζουν όρια που τους προστατεύουν από τον έλεγχο του/της συντρόφου τους. Επίσης, η καρδιά τους είναι πιο ανοιχτή στον έρωτα. Ο φόβος κρατά την καρδιά κλειστή. Η υγιής αγάπη για τον εαυτό σας ξεκινά μαθαίνοντας να είστε παρόντες και να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας αντί να τα αποφεύγετε. Μόλις συνειδητοποιήσετε τα επώδυνα συναισθήματά σας και την αιτία που θεωρείτε ότι τα προκαλεί, θα καταφέρετε να ανοιχτείτε στον ανώτερο και σοφότερο εαυτό σας και την αλήθεια.

3. Προσέξτε σε ποιόν ρίχνετε το φταίξιμο
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα λάθη του/της συντρόφου μας, αλλά δυσκολευόμαστε να παρατηρήσουμε τις δικές μας δυσλειτουργίες μέσα στη σχέση. Είναι όμως πολύ σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας. Αν είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τους φόβους μας και την ελεγκτική συμπεριφορά μας, θα καταφέρουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας.

Αρχίστε να επικεντρώνεστε όχι στον νου σας αλλά στο σώμα σας, εκεί που βρίσκονται τα αληθινά συναισθήματά σας. Αντί να τα αποφεύγετε με το να κατακρίνετε τον εαυτό σας ή να τα κοιμίζετε με διάφορους εθισμούς, ανακαλύψτε τι προσπαθούν να σας πουν. Τα οδυνηρά συναισθήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η ενοχή, η ντροπή, ο θυμός, η μοναχικότητα, η ζήλια ή η κενότητα, μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι εγκαταλείπετε τον εαυτό σας αντί να τον αγαπάτε. Αντί λοιπόν να κατηγορείτε τον/τη σύντροφό σας γι’ αυτά τα συναισθήματα, αναλάβετε την ευθύνη. Μόλις το κάνετε αυτό, θα διαπιστώσετε ότι οι φόβοι σας και η ελεγκτική συμπεριφορά σας σταδιακά θα εξασθενήσουν.

http://www.ourlife.gr/permalink/225911.html

Το διαβάσαμε στο boro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα