Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τριχόπτωση εποχιακή- Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών και χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση τους



της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος 

Την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση και αυτό είναι φυσικό να μας προκαλεί ανησυχία ή ακόμα και άγχος.
Και αυτό γιατί η απώλεια των μαλλιών, εφόσον τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ψυχολογία μας.
Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για την εποχιακή τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη, είναι παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο και δεν θα πρέπει επομένως να μας ανησυχεί.

Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρούμε αρκετά έντονη τριχόπτωση που επιμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα;
Τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τα αίτια της τριχόπτωσης γιατί πλέον δεν θεωρείται εποχιακή τριχόπτωση αλλά πιθανότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες.
Το πιο συχνό είδος τριχόπτωσης είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η οποία είναι η συνήθης τριχόπτωση που εμφανίζουν οι άνδρες και οφείλεται στην κληρονομικότητα.
Για τις γυναίκες, η τριχόπτωση συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε διατροφικές ανεπάρκειες, σε έντονο stress ή κούραση, στην εμμηνόπαυση, σε χρήση διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών, σε διάφορες παθήσεις κα.

Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών
Έχουμε περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες.
Ο αριθμός αυτός είναι γενετικά προγραμματισμένος. Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει 3 φάσεις :
Αναγενή φάση, που διαρκεί 4-6 χρόνια στις γυναίκες.
Καταγενή φάση, που διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου και υπάρχει υποστροφή της ανάπτυξης.
Τελογενής φάση, φάση απόπτωσης 2 έως 4 μήνες. 25 έως 60 τρίχες αποπίπτουν φυσιολογικά καθημερινά αλλά και 25 έως 60 νέοι κύκλοι ζωής της τρίχας ξεκινούν μ’αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών.

Οδηγίες για την περιποίηση των μαλλιών.
Μπορείτε να λούζεστε όσο συχνά θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιείτε τα σωστά σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας.
Καταπολεμείστε την σμηγματόρροια και την πιτυρίαση (ξηρά ή λιπαρή) που συμβάλλουν στην τριχόπτωση, με συχνά λουσίματα.
Κατά το στέγνωμα των μαλλιών μη χρησιμοποιείτε καυτό αέρα, κρατήστε περίπου 20 εκατοστά μακριά από τριχωτό κεφαλής το πιστολάκι και μη τραβάτε πολύ δυνατά τα μαλλιά με την βούρτσα αν κάνετε brushing.

Αποφύγετε κτενίσματα που τραυματίζουν με τα τραβήγματα το τριχωτό κεφαλής.
Προστατέψτε το τριχωτό κεφαλής από τον ήλιο μ’ένα καπέλο.
Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τα αίτια της τριχόπτωσης και να υποδείξει την κατάλληλη αγωγή, τόσο τοπική όσο και συμπληρωματική με βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό εντάξτε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.
Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής.

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε