Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο επικίνδυνες είναι οι ορμόνες στην εξωσωματική;



Ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, επιστημονικός Διευθυντής του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πόσο είναι επικίνδυνες για την υγεία της γυναίκας, οι ορμόνες στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Υπάρχει άραγε τέτοιος κίνδυνος; Είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά παρουσίασης καρκίνου στις γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση;
Έχει πλέον κατατριφθεί μέσα από την Διεθνή βιβλιογραφία ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ εξωσωματικής γονιμοποίησης και δημιουργίας καρκίνου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση ότι δεν έχουν κανένα κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον κάποιο πρόβλημα.

Κάποιες από αυτές τις γυναίκες θα εμφάνιζαν καρκίνο είτε είχαν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση είτε όχι. Το γεγονός ότι έχουν κάνει εξωσωματική ίσως τις κάνει να δικαιολογήσουν ψυχολογικά, το πρόβλημα που οδήγησε στον καρκίνο. Πλέον είναι γνωστό ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά στις γυναίκες να δημιουργήσουν καρκίνο, λόγω λήψεις φαρμακευτικής διέγερσης. Ένα άλλο σημείο που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί από εξωσωματική, δεν διαφέρουν σε τίποτα σε σύγκριση με τα παιδιά τα οποία έχουν προέλθει από φυσιολογική σύλληψη, τόσο για την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη όσο και για την εμφάνιση καρκίνου στο μέλλον.

Επιδημιολογικά στοιχεία
• Ο Ca ενδομητρίου αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό Ca στον Δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο (Το 2015 στις Η.Π.Α.- 54870 γυναίκες και 10170 θα καταλήξουν).
• Ο Ca τραχήλου βρίσκεται σε ύφεση στα προηγμένα κράτη, με συχνότητα εμφάνισης 6-10/100.000 (Το 2015 στις Η.Π.Α.- 12340 και 4030 θα καταλήξουν)
• Ο Ca μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που προσβάλει τις γυναίκες παγκοσμίως. (Στην Ε.Ε. - 275.000 νοσούν ετησίως και 88.000 καταλήγουν).
Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 35-59 ετών. Η ηλικία εμφάνισης του μειώνεται διαρκώς.
Στην Ελλάδα, χωρίς επαρκή στοιχεία καταγραφής - 1/12 θα προσβληθεί (με ανοδική τάση).
• Ο Ca ωοθηκών έχει τον μεγαλύτερο δείκτη θανάτου/ περίπτωση από κάθε άλλη γυναικολογική κακοήθεια.
• Αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των γυναικολογικών Ca (47%).
• Η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο σε ποσοστό 70%.
• Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ανέρχεται σε 12/1000 και η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως στην 6η δεκαετία ζωής. (Στις Η.Π.Α. το 2015 - 21290, ενώ 14.180 θα καταλήξουν).

Παράγοντες κινδύνου
• Πρόωρη εμμηναρχή
• Αργή εμμηνόπαυση
• Ατοκία - low parity
• Υπογονιμότητα
• Παχυσαρκία
• Οικογενειακό ιστορικό
• Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά
• Αύξηση της ηλικίας
• Ατομικό ιστορικό Ca μαστού ή παχ.εντέρου
• Γονιδιακές μεταλλάξεις

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τα φάρμακα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετίζονται με ανάπτυξη κακοήθειας.
Ποια η πιθανή θεωρία;
Λόγω της IVF - χορηγούμε ορμόνες - διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή περισσότερων ωοθυλακίων. Τα φάρμακα αυτά επιφέρουν - στεροειδών ορμονών (οιστραδιόλης + PRG). «Οτιδήποτε διαταράσσει αυτό το ορμονικό προφίλ, μπορεί να συσχετιστεί, θεωρητικά, με ανάπτυξη Ca κυττάρων».
• Η υπογονιμότητα φαίνεται από μόνη της να αυξάνει την πιθανότητα για ωοθηκικό Ca, ενώ η προσθήκη φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών δεν παρουσιάζει συσχέτιση με δυνητικό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας.
• Αντιθέτως, η ατοκία αποτελεί γνωστό και παγκοσμίως καθιερωμένο επιβαρυντικό παράγοντα για Ca ωοθηκών μετά από πολύχρονες έρευνες.
• Ορισμένες μελέτες παρουσιάζουν μια μη στατιστικά σημαντική αύξηση των γυναικών που υποβάλλονται σε IVF με τον Ca, άλλες δείχνουν πιθανότητα για borderline όγκο, όμως οι μεγάλη πλειοψηφία των ερευνών καμιά συσχέτιση με τον Ca των ωοθηκών.
Η έρευνα διεθνώς επικεντρώνεται στο να καταδειχτεί εάν η πιθανή αυτή ελάχιστη αύξηση για κακοήθεια που εμφανίζουν ορισμένες υπογόνιμες γυναίκες οφείλεται στην κάθε αυτή τους υπογονιμότητα ή επηρεάζεται και από την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
• Λίγες μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση των φαρμάκων με Ca μαστού και αναφέρονταν σε νεαρές γυναίκες που ξεκίνησαν προσπάθειες εξωσωματικής σε ηλικία < 24 ετών και χρησιμοποίησαν ως φάρμακό την κλομιφαίνη, για > 1 χρόνο. Journal of National Cancer Institute,2012
• Παρόμοιες μελέτες για πιθανή συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον Ca του μαστού έλαβαν χώρα από αρκετούς ερευνητές τα τελευταία χρόνια χωρίς να δείξουν θετική συσχέτιση παρά μόνο στις γυναίκες που έκαναν κατάχρηση στην CC Dos Santos Silva 2009, Calderon-Mergalit 2009, Orgeas 2009.

http://www.ygeiaonline.gr/ta-panta-gia-tin-ygeia/arthra-ygeias/72-ypogonimotita/16261-poso-epikindynes-einai-oi-ormones-sthn-ekswswmatikh
Δρ. Βασίλειος Αθανασίου
Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος

Επιστημονικός Διευθυντής «Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε