Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεστ Παπανικολάου: Ποιους καρκίνους ανιχνεύει


Το τεστ Παπανικολάου, γνωστό και ως τεστ Παπ, είναι μια ιατρική εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, δηλαδή το τμήμα της που εκτείνεται από το άκρο της μήτρας έως τον κόλπο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση η οποία στην ουσία θεωρείται προληπτική για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Και αυτό, διότι μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως προκαρκινικές καταστάσεις, δηλαδή αλλοιώσεις στα κύτταρα, οι οποίες ναι μεν δεν έχουν γίνει ακόμα καρκίνος, αλλά μπορεί να μεταπέσουν σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά ευρήματα, με την ίδια εξέταση, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να βρεθούν σε θεραπεύσιμο στάδιο ακόμη δύο τύποι καρκίνου:
-Ο καρκίνος του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (ενδομητρίου) και
-Ο καρκίνος των ωοθηκών
Πρόκειται για δύο παθήσεις που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Με το πέρασμα των χρόνων η εξέταση αυτή καθιερώθηκε αλλά και εξελίχθηκε σε μια μέθοδο υγρής κυτταρολογίας, η οποία επιτρέπει και την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τα οποία και προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου. Η εξέταση γίνεται και στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Οι επιστήμονες σκέφτηκαν πως είναι δυνατόν κύτταρα που βρίσκονται ψηλά στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, δηλαδή στις ωοθήκες και στη μήτρα, να μπορούν, ως φυσική διαδικασία, να αποκολλούνται και μέσω του ενδομητρίου να καταλήγουν στον τράχηλο.
Από εκεί ο γιατρός μπορεί να τα συλλέξει στο πλαίσιο της εξέτασης ρουτίνας για το τεστ Παπ.
Τα συνέλλεξαν λοιπόν και τα εξέτασαν και για μεταλλάξεις σε 12 γονίδια, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στα συγκεκριμένα όργανα.

Η μέθοδος υπόσχεται ότι στο μέλλον με ένα απλό τεστ Παπ θα μπορεί να διαγνώσει καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών πριν αυτοί εκδηλωθούν και αναπτυχθούν.
Από το 1952 που καθιερώθηκε ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου το τεστ Παπ, έχει μειωθεί η εμφάνιση καρκίνου τραχήλου κατά 80%. Αν η νέα μέθοδος τελικά εφαρμοστεί, θα σώσει πολλές ζωές, καθώς για τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών δεν υπάρχει σήμερα τρόπος έγκαιρης πρόληψης.
Ειδικά ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς δεν δίνει καθόλου συμπτώματα και έχει ιδιαίτερα κακή πρόγνωση (δεν θεραπεύεται εύκολα).


http://www.onmed.gr/ygeia/item/338127-test-papanikolaou-poious-karkinous-anixneyei

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε