Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφιβολίες για το όφελος της παρακεταμόλης στον πυρετό



H παρακεταμόλη είναι ένα αντιπυρετικό παυσίπονο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης στους ενήλικες, αλλά μπορεί να μην έχει στην πραγματικότητα όφελος, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Respirlog.
Η παρακεταμόλη είναι η δραστική ουσία που υπάρχει σε διάφορα παυσίπονα όπως depon, panadol και apotel.

Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν τη λήψη παρακεταμόλης για άμβλυνση των συμπτωμάτων της γρίπης και του πόνου, αλλά Νεοζηλανδοί ερευνητές αναφέρουν ότι η καθημερινή λήψη της δεν έχει αποτέλεσμα.
Η μελέτη εξέτασε αν η παρακεταμόλη παρέχει κάποιο όφελος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι η παρακεταμόλη έχει σκοπό να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και δεν στοχεύει την αιτία της μόλυνσης.

Η παρακεταμόλη θεωρείται ότι ρίχνει τον πυρετό αλλά αυτό, αν και ανακουφίζει τον πάσχοντα, παρατείνει στην πραγματικότητα τη γρίπη. «Θεωρητικά, η καταστολή του πυρετού, ο οποίος αποτελεί ένα φυσιολογικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού για να απαλλαγεί από τους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια παρατείνει τη γρίπη», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Ιρέν Μπρέιθγουεϊτ, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (MRINZ) της Νέας Ζηλανδίας, στο Ουέλινγκτον.
«Περιμέναμε ότι η παρακεταμόλη θα μείωνε τον πυρετό και έτσι θα επέτρεπε σε υψηλότερα επίπεδα του ιού της γρίπης να κυκλοφορούν στο σώμα παρατείνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Αλλά σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, βρήκαμε ότι δεν μειώνει τον πυρετό, και άρα δεν επηρεάζει τα επίπεδα του ιού της γρίπης, ούτε ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης».

Χρειάζονται νέες μελέτες για το ρόλο της παρακεταμόλης
Οι ερευνητές χώρισαν 80 ενηλίκους με συμπτώματα γρίπης (λ.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πονοκέφαλο) σε δύο ομάδες. Οι 40 έπαιρναν ένα χάπι παρακεταμόλης των 500 mg τέσσερις φορές την ημέρα, επί πέντε ημέρες, και οι άλλοι 40 λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο. Όλοι έπαιρναν επίσης και το αντιϊικό φάρμακο, την οσελταμιβίρη (Tamiflu).

Οι ερευνητές μέτρησαν το ιϊκό φορτίο στους πάσχοντες από γρίπη την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη μέρα, ενώ κατέγραφαν την θερμοκρασία και τα συμπτώματά επί 14 ημέρες. Και στις δύο ομάδες, τα συμπτώματα, ο πυρετός, και ο χρόνος ανάρρωσης ήταν ο ίδιος.

Οι ερευνητές είπαν: «Η μελέτη μας ήταν μικρή και οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα υγιείς, νεαροί ενήλικες, επομένως δεν μπορούν τα συμπεράσματά μας να γενικευθούν. Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για την βαρύτητα των επιστημονικών στοιχείων που έχουν οδηγήσει στην καθολική σύσταση της λήψης παρακεταμόλης απ’ όποιον έχει γρίπη».

Πάντως, ο Τομ Τζέφερσον, από το Κέντρο Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, επέστησε την προσοχή, διότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την οσελταμιβίρη. «Όλοι οι εθελοντές έπαιρναν το Tamiflu το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την παρακεταμόλη και γι’ αυτό να μην υπήρξαν εμφανή αποτελέσματα», είπε.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που έχει βρει χωρίς όφελος τη παρακεταμόλη στην περίπτωση της γρίπης. Δεν μπορεί να αλλάξει τις μέχρι σήμερα συστάσεις καθώς είναι μικρή αλλά δίνει μια κατεύθυνση σε νέες έρευνες σχετικά με το πραγματικό όφελος που έχει η δραστική ουσία.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρακεταμόλη δεν ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας. Από την άλλη μεριά υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες από την συχνή χρήση της παρακεταμόλης. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι σημαντικός ακόμα και με χαμηλή δοσολογία για ορισμένα άτομα, κάτι που εξαρτάται από ένα ένζυμο το οποίο λαμβάνει μέρος στη μεταβολισμό της δραστικής ουσίας.


http://www.healthyliving.gr/2015/12/17/paraketamolh-pyretos-griph-symptomata/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...