Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θόρυβος: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας



Ακόμα και οι παραμικροί θόρυβοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητά μας.
Ο ψίθυρος, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ακόμα και εάν τα ντεσιμπέλ στα οποία κινείται δεν ξεπερνούν τα 30 με 40.
Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δρόμους με θόρυβο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν πως ο θόρυβος προκαλεί στρες και ενδεχομένως διαταραχή του ύπνου οδηγώντας σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Πολύ πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος συχνά στους θορύβους ενός κεντρικού δρόμου. Για παράδειγμα, όταν η ένταση είναι 80 ντεσιμπέλ και η απόσταση 300 μέτρα υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι νέοι απειλούνται με απώλεια ακοής, καθώς ο διαρκής δυνατός θόρυβος που μπορεί να προέρχεται από συσκευές ΜΡ3 ξεπερνά τους πιο δυνατούς θορύβους σε χώρους εργασίας ή εργοστάσια.

Η ένταση του ήχου σε κάποιες από τις συσκευές αυτές ξεπερνά ακόμη και τον θόρυβο ενός αεροπλάνου τη στιγμή της απογείωσης. Σοβαρές βλάβες στην ακοή μπορεί να προκληθούν από μακρόχρονη χρήση αλυσοπρίονων χωρίς ειδικά ακουστικά. Η έντασή τους φθάνει και τα 100 ντεσιμπέλ.
Όμως οι αρνητικές συνέπειες των πολλών ντεσιμπέλ δεν σταματούν εδώ: μαθησιακά προβλήματα, μειωμένη απόδοση, κόπωση, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία είναι μερικές μόνο επιπτώσεις του θορύβου της πόλης.
Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν. Για παράδειγμα, οι θόρυβοι στο γραφείο. Ακόμα και μια συνομιλία σε απόσταση ενός μέτρου και έντασης 60 ντεσιμπέλ μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας.

Επιστήμονες έχουν ερευνήσει ακόμα και τις επιπτώσεις από την λειτουργία των αεροπλάνων. Τα 140 ντεσιμπέλ φθάνει η απογείωση ενός αεροπλάνου σε απόσταση 40 μέτρων και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ακοή η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το θόρυβο. Σημειώνεται ότι, το όριο του πόνου στα αυτιά επισήμως είναι πάνω από τα 130 ντεσιμπέλ. Πάνω από αυτό το όριο κάθε ήχος προκαλεί πόνο στα αυτιά, όπως για παράδειγμα ο ήχος ενός πυροβολισμού που ξεπερνά τα 160 ντεσιμπέλ.
Δεν είναι όμως μόνο η ένταση αλλά και η συχνότητα ενός ήχου που ενοχλεί. Για παράδειγμα, το πάτημα μιας κιμωλίας στον πίνακα ή το πέρασμα ενός πιρουνιού στο πιάτο έχουν υψηλή συχνότητα. Όταν αυτή ξεπεράσει τα 5.000 Hertz είναι εξαιρετικά ενοχλητική.


http://www.iatronet.gr/ygeia/perivallon-ygeia/article/34009/thoryvos-pws-epireazei-ti-zwi-mas.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω