Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έπεσε η πίεση στην Ελλάδα από το 1970 έως σήμερα, αλλά οι υπερτασικοί έφθασαν τα 1,13 δισεκατομμύρια παγκοσμίως


Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπου υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην αρτηριακή πίεση κατά την τελευταία 40ετία, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση, ενώ την ίδια περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώθηκε.

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη για την υπέρταση μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια κατάταξη των 200 χωρών με βάση το ποσοστό των ατόμων με υπέρταση, η χώρα μας στους άνδρες βρισκόταν στην 164η θέση το 2015 από 78η το 1970, ενώ στις γυναίκες στην 176η θέση από την 66η θέση το 1970 (στο Νο 1 η μεγαλύτερη αναλογία υπέρτασης στον πληθυσμό και στο Νο 200 η μικρότερη).

Η υπέρταση στην Ελλάδα εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση. Ειδικότερα στη μέση συστολική πίεση (και στα δύο φύλα) η Ελλάδα το 2015 βρέθηκε στην 189η θέση (την 11η χαμηλότερη στον κόσμο) από την 78η το 1970, ενώ στη μέση διαστολική πίεση πέρυσι κατατάχθηκε 175η από 56η το 1970.

Το 28% των ανδρών στην Ελλάδα  είχαν αυξημένη πίεση το 2015 έναντι ποσοστού 37% το 1975, ενώ στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 24% το 2015 και 35% το 1970.

Η μέση πίεση στους Έλληνες ήταν 125,7 η συστολική και 78,9 η διαστολική το 2015, έναντι 129 και 80 αντίστοιχα το 1970. Στις Ελληνίδες η μέση πίεση πέρυσι ήταν 116,8 η συστολική και 73,9 η διαστολική, έναντι 126,9 και 79,2 αντίστοιχα το 1970.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, έφθασε τα 1,13 δισεκατομμύρια στον κόσμο το 2015,. Η υψηλή πίεση εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 7,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στη Γη.

Η υπέρταση δεν είναι πια πρόβλημα της Δύσης και δεν συνιστά ένδειξη ευμάρειας όπως στο παρελθόν, αλλά στην εποχή μας αποτελεί κυρίως πρόβλημα των φτωχών χωρών και των φτωχών ανθρώπων.

Ο αριθμός των υπερτασικών έχει σχεδόν διπλασιασθεί μέσα σε 40 χρόνια, καθώς το 1975 εκτιμάτο σε 594 εκατομμύρια. Στις περισσότερες χώρες περισσότεροι άνδρες εξακολουθούν να έχουν υπέρταση από ό,τι γυναίκες. Όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, τόσο η υπέρταση –η κυριότερη αιτία καρδιαγγειακών θανάτων παγκοσμίως κυρίως λόγω εγκεφαλικών και εμφραγμάτων- γίνεται συχνότερο πρόβλημα.

Οι εκατοντάδες ερευνητές από πολλές χώρες και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματζίντ Ετζάτι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial Collegeτ ου Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης για σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών.

Η μελέτη δείχνει ότι η υπέρταση έχει υποχωρήσει σημαντικά στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά έχει αυξηθεί σε αρκετές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη Ν.Ασία. Στην Ευρώπη το μικρότερο ποσοστό υπερτασικών στον πληθυσμό υπάρχει στη Βρετανία (ενώ το 1975 ήταν στην Κύπρο) και το υψηλότερο στην Κροατία. Στον κόσμο το χαμηλότερο ποσοστό είναι στη Ν.Κορέα, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

«Η υπέρταση δεν σχετίζεται πλέον με την ευμάρεια, όπως συνέβαινε στη δεκαετία του ’70, αλλά σήμερα συνδέεται με τη φτώχεια», δήλωσε ο Ετζάτι.

Οι ερευνητές δεν έχουν σαφή απάντηση γιατί έχει συμβεί αυτή η αλλαγή. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών προσέχουν πλέον περισσότερο τη διατροφή τους, τρώγοντας πιο πολλά φρούτα και λαχανικά. Επίσης η υπέρταση διαγιγνώσκεται πια πιο έγκαιρα και αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα, η κακή διατροφή των παιδιών στις φτωχές χώρες ευνοεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή τους.

Η πίεση μετριέται με δύο αριθμούς, έναν μεγάλο και έναν μικρότερο: τη συστολική (που μετρά τη δύναμη της πίεσης του αίματος όταν η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα τα αγγεία) και τη διαστολική (που μετρά την πίεση της ροής του αίματος μέσα στις αρτηρίες στα ενδιάμεσα διαστήματα των παλμών της καρδιάς). Και οι δύο αριθμοί μετριούνται σε χιλιοστόμετρα του υδραργύρου (mmHg).

Υπέρταση θεωρείται συνήθως μια μέτρηση 140/90 mmHg και πάνω. Για κάθε αύξηση κατά 20 mmHg της συστολικής πίεσης και κατά 10 mmHg της διαστολικής στην μέση και στην τρίτη ηλικία, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Το πολύ αλάτι στα τρόφιμα, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η ρύπανση του αέρα κ.α. είναι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία.

dope.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα