Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπονδυλική στένωση: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία



Σπονδυλική στένωση είναι η στένωση των χώρων στη σπονδυλική στήλη (ραχοκοκαλιά) η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Περίπου το 75% των περιπτώσεων συμβαίνει στο κάτω μέρος της πλάτης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η στένωση της σπονδυλικής στήλης συμπιέζει τη ρίζα του νεύρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά μήκος του πίσω μέρους του ποδιού.

Τι προκαλεί σπονδυλική στένωση;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την σπονδυλική στένωση, συμπεριλαμβανομένων:

Γήρανση: Με την ηλικία, οι σύνδεσμοι (σκληρός συνδετικός ιστός μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης) του σώματος μπορεί να πυκνώσουν. Μικρά εξογκώματα μπορεί να αναπτυχθούν στα οστά και στον σπονδυλικό σωλήνα. Οι δίσκοι που απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να αρχίσουν να επιδεινώνονται. Οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (επίπεδες επιφάνειες σε κάθε σπόνδυλο που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη) μπορεί επίσης να αρχίσουν να καταστρέφονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σπονδυλική στένωση.

Αρθρίτιδα: Δύο μορφές αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη που είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κληρονομικότητα: Εάν το νωτιαίο κανάλι είναι πολύ μικρό κατά τη γέννηση, τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να εμφανιστούν σε ένα σχετικά νεαρό άτομο. Διαρθρωτικές παραμορφώσεις των εμπλεκόμενων σπονδύλων μπορεί να προκαλέσουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, ή σπονδυλολίσθηση: Όταν ένας σπόνδυλος γλιστράει προς έναν άλλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σπονδυλική στένωση.

Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης: Ανώμαλες αυξήσεις του μαλακού ιστού μπορεί να επηρεάσουν τον σπονδυλικό σωλήνα άμεσα προκαλώντας φλεγμονή ή αναπτύσσοντας ιστό μέσα στο νωτιαίο κανάλι. Η ανάπτυξη του ιστού μπορεί να οδηγήσει σε επαναρρόφηση οστού (οστική απώλεια λόγω της υπερδραστηριότητας ορισμένων κυττάρων των οστών) ή μετατόπιση του οστού και τελική κατάρρευση του πλαισίου στήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Τραύμα: Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί μπορούν είτε να εξαρθρώσουν τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο σωλήνα, είτε να προκαλέσουν «έκρηξη» καταγμάτων, που παράγουν θραύσματα οστών που διεισδύουν στο κανάλι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;
Η σπονδυλική στένωση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο χαμηλά στην πλάτη, καθώς και πόνο στα πόδια. Η στένωση μπορεί να «χτυπήσει» τα νεύρα που ελέγχουν μυϊκή δύναμη και αίσθηση στα πόδια. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Συχνές πτώσεις, αδεξιότητα
• Πόνο και δυσκολία κατά τη βάδιση
• Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ζεστή ή κρύα αίσθηση στα πόδια

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η σπονδυλική στένωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή τα συμπτώματά της είναι ίδια και με αυτά άλλων συνθηκών. Συχνά, ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιστορικό προβλημάτων στην πλάτη αναπτύσσουν σπονδυλική στένωση ή οποιοδήποτε πρόσφατο τραυματισμό. Πολλές φορές τα ασυνήθιστα συμπτώματα των ποδιών είναι μια ένδειξη για την παρουσία της σπονδυλικής στένωσης.

Αν απλές θεραπείες, όπως οι αλλαγές της στάσης ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν απαλλάσσουν από το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστούν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να καθοριστεί η αιτία των προβλημάτων. Μπορεί να ζητηθεί MRI (μαγνητική τομογραφία εικόνας) ή CT (αξονική τομογραφία). Μία μυελογραφία (μια ακτινογραφία λαμβάνεται αφού εγχυθεί μια ουσία εντός της σπονδυλικής στήλης) μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να προσφέρουν λεπτομέρειες για τα οστά και τους ιστούς και να βοηθήσουν με τη διάγνωση.

Πώς θεραπεύεται η σπονδυλική στένωση
Η σπονδυλική στένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην στάση του σώματος: Άτομα με σπονδυλική στένωση μπορεί να διαπιστώσουν ότι το λύγισμα της σπονδυλικής στήλης με κλίση προς τα εμπρός κατά το περπάτημα ανακουφίζει από αυτά τα συμπτώματα. Αν είναι κάποιος ξαπλωμένος με τα γόνατα προς το στήθος, μπορεί επίσης να αισθανθεί κάποια ανακούφιση. Οι θέσεις αυτές διευρύνουν τον διαθέσιμο χώρο για τα νεύρα και μπορεί να κάνουν ευκολότερο για τους ανθρώπους που πάσχουν από σπονδυλική στένωση να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους.

Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίεση στα νεύρα προκαλείται από φλεγμονή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ξεκούραση: Η ξεκούραση που ακολουθείται από μια ήπια δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει. Η αερόβια δραστηριότητα όπως η ποδηλασία είναι κάτι που συνιστάται συχνά.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν άλλες θεραπείες δεν απαλύνουν τον πόνο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή που θα ανακουφίσει την πίεση στα νεύρα που επηρεάζονται.

http://www.medinova.gr/spondyliki-stenosi-aitia-symptomata-diagnosi-therapeia/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι