Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγχώρεση: Ο δρόμος για ψυχική και σωματική υγεία


Γιατί πρέπει κάποιος να συγχωρήσει; Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η υπόθαλψη θυμού και η αγανάκτηση είναι σωματικά, διανοητικά και πνευματικά ανθυγιεινές. Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να συγχωρήσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ενεργούν με αναλγησία προς τους άλλους, είναι λιγότερο ευτυχείς, και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή!

Χωρίς συγχώρεση, η οργή και η αγανάκτηση «σαπίζουν» τον εσωτερικό μας κόσμο. Όταν είμαστε δεμένοι στο παρελθόν, ενεργούμε σαν αυτοδημιούργητη παγίδα του εαυτού μας με την πρόβλεψη ενός στενού και εκδικητικού μέλλοντος. Ίσως ο MaxLucado το έθεσε καλύτερα όταν είπε, «Το μίσος, είναι ένα λυσσαλέο σκυλί που στρέφεται απειλητικά προς τον ιδιοκτήτη του. Η εκδίκηση, είναι η φωτιά που μαίνεται καταναλώνοντας τον εμπρηστή που την έθεσε. Πικρία, είναι η παγίδα που εγκλωβίζει έναν κυνηγό.» Ακόμα και δικαιολογημένη να είναι η οργή, μπορεί να είναι τόσο αυτοκαταστροφική, όσο και ο εθισμός: Και τα δύο μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλά, αλλά είναι τοξικά.

Η συγχώρεση είναι λυτρωτική για αυτόν που συγχωράει. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται να συγχωρέσουν δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι - είναι επίσης και πιο υγιείς. Ακόμη και να σκεφτόμαστε την συγχώρεση, βοηθά στο να βελτιωθεί το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ακόμα περισσότερα οφέλη:

• Φυσική Υγεία: Εκτός από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η συγχώρεση συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

• Ψυχική Υγεία: Η συγχώρεση συνδέεται με λιγότερα αρνητικά συναισθήματα (άγχος και κατάθλιψη), μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, περισσότερα συναισθήματα ελέγχου και ελευθερίας, μια αυξημένη ικανότητα για αντιμετώπιση του άγχους και αυξημένο αίσθημα εγγύτητας προς τους άλλους.

• Υγεία Σχέσεων: Η συγχώρεση συνδέεται με υψηλότερη ποιότητα σε σχέσεις γάμου καθώς και ποιότητα σε ρομαντικές σχέσεις. Με τη συγχώρεση, κακίες δεν εισβάλλουν στις σχέσεις και τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σε αντίθεση με ό,τι μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι η συγχώρεση είναι μια πράξη αδυναμίας, δεν συγχωρούμε επειδή είμαστε αδύναμοι, αλλά γιατί είμαστε αρκετά ισχυροί για να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με το να «αφήσουμε» καταστάσεις και ανθρώπους που μας προκαλούν δυσαρέσκειες θα είμαστε ευτυχισμένοι και εν ειρήνη.

Στη ζωή, θερίζουμε ό,τι σπείρουμε. Δεδομένου του ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, και όλοι κάνουμε λάθη, θα έπρεπε να συγχωρούμε τους άλλους για λάθη του παρελθόντος και του παρόντος έτσι ώστε και οι άλλοι με την σειρά τους να μας συγχωρούν όταν κάνουμε λάθη. Επιτρέποντας την συγχώρεση στη ζωή σας, ανοίγετε την πόρτα στην ψυχική και σωματική υγεία καθώς και στις αρμονικές σχέσεις με τους άλλους.

Χρήστος Γαλάτης Εγγεγραμμένος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 
https://www.e-psychology.gr/relations-sexual-disorders/2057-sygxoresi-psyxiki-kai-somatiki-ygeia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...