Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκλεισαν «πληγές» από έμφραγμα


Νέα θεραπεία με δύο  χημικές ουσίες που αναζωογονούν πάλι τα καρδιακά κύτταρα


Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία θεραπείας για τη ζημιά που έχει υποστεί η καρδιά έπειτα από έμφραγμα έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν χημικές ουσίες οι οποίες στα πειραματόζωα αποκαθιστούν τη βλάβη, δημιουργώντας καρδιακά κύτταρα τα οποία κάνουν τον καρδιακό μυ να χτυπά γρηγορότερα, πιο δυνατά και να λειτουργεί καλύτερα, από οποιαδήποτε άλλα έχουν δημιουργηθεί με τεχνητούς τρόπους έως τώρα.

Η ερευνητική ομάδα του Gladstone Institute του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον δρ Tamer Mohamed, δοκίμασε περίπου 5.500 διαφορετικές χημικές ουσίες, μέχρι να ανακαλύψει δύο που μπορούν να μετατρέψουν τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό σε υγιή.

Το έμφραγμα, εξηγούν, έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνονται πολλά καρδιακά κύτταρα στον καρδιακό μυ. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται ουλώδης ιστός, ο οποίος είναι συνδετικός ιστός και δεν επιτρέπει στην καρδιά να λειτουργήσει κανονικά. Ο οργανισμός δεν μπορεί από μόνος του να διορθώσει τη ζημιά, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο μετατρέπουν μόλις το 10% των κυττάρων του ουλώδους ιστού σε υγιή καρδιακά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Gladstone Institute όμως πιστεύουν ότι η τεχνική τους θα αυξήσει κατακόρυφα το ποσοστό αυτό και παράλληλα θα δημιουργήσει πιο λειτουργικά καρδιακά κύτταρα.

Με τις δύο χημικές ουσίες που εντόπισαν κατάφεραν να αναζωογονήσουν τους κατεστραμμένους καρδιακούς μυς ποντικών, μετατρέποντας κύτταρα του ουλώδους ιστού σε καρδιακά κύτταρα. «Με την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι, αναστέλλοντας τη λειτουργία δύο βιολογικών μονοπατιών, τα οποία είναι ενεργά κατά τη δημιουργία της καρδιάς στην εμβρυακή περίοδο, βελτιώσαμε την ταχύτητα, την ποιότητα και την ποσότητα των καρδιακών κυττάρων που παράγονται» εξηγεί ο ερευνητής Deepak Srivastava. Οι δύο χημικές ουσίες έχουν τον ρόλο να μπλοκάρουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων βιολογικών μονοπατιών.

Στη συνέχεια βελτίωσαν την τεχνική τους εξωθώντας τα νέα κύτταρα να συγχωνευτούν με υγιή προϋπάρχοντα καρδιακά κύτταρα. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να συνδυάσουν την τεχνική τους με γονιδιακή θεραπεία και να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

http://www.dimokratianews.gr/content/68858/ekleisan-pliges-apo-emfragma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την