Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράνοια, παραισθήσεις, άγχος: Ο ρόλος-κλειδί του ύπνου



Ψυχικές διαταραχές όπως τα ψυχωσικά επεισόδια είναι δυνατό να αποδοθούν –τουλάχιστον εν μέρει– στην έλλειψη ύπνου, αποκαλύπτει νέα έρευνα στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Psychiatry.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) για να αντιμετωπίσουν τις αϋπνίες τους παρουσιάζουν όχι μόνο βελτίωση στον ύπνο τους αλλά και βελτίωση στα συμπτώματα παράνοιας και παραισθήσεων (ψυχωσικές εμπειρίες), κατάθλιψης και άγχους.

«Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα προβλήματα ύπνου αποτελούν είτε σύμπτωμα των ψυχικών διαταραχών είτε δευτερεύουσα συνέπεια αυτών» αναφέρει ο Ντάνιελ Φρίμαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των ερευνητών, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Στην πραγματικότητα, ο ύπνος αποτελεί μία από τις αιτίες που συμβάλλουν στις ψυχικές διαταραχές».

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακές δημοσκοπήσεις σε φοιτητές από 26 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην έρευνα ήταν οι φοιτητές να εκδηλώνουν αϋπνίες.
Περισσότερα από 3.700 άτομα συμμετείχαν τελικά στη μελέτη, τα οποία στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας (έξι 20λεπτες συνεδρίες) με στόχο την αντιμετώπιση της αϋπνίας και η άλλη δεν έλαβε κανένα είδος θεραπείας (ομάδα ελέγχου). Και οι δύο ομάδες αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές στο ξεκίνημα της μελέτης και ξανά μετά από 3, 10 και 22 εβδομάδες.

Στην ομάδα της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις ως προς τον ύπνο αλλά και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.
Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν επιδράσεις που δεν σχετίζονταν με τη θεραπεία (βάσει παρατήρησης της ομάδας ελέγχου), εκτίμησαν ότι στην ομάδα της θεραπείας η αϋπνία περιορίστηκε κατά σχεδόν 10% σε διάστημα 10 εβδομάδων, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώθηκαν κατά 20%, ενώ τα συμπτώματα παράνοιας και παραισθήσεων μειώθηκαν κατά 25% και 30% αντίστοιχα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...