Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άλλο κατάθλιψη, άλλο στενοχώρια...Άλλο κατάθλιψη, άλλο στενοχώρια και κάποιες ακόμα παρανοήσεις σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες. Η σοβαρή κατάθλιψη, η ακραία ευερεθιστότητα και η υπερβολική ευφορία είναι πιθανά συμπτώματα διπολικής διαταραχής. Η ακύρωση ενός ραντεβού ή η ατυχία στο χρώμα των μαλλιών ΔΕΝ είναι όμως. Οι ψυχικές ασθένειες είναι σημείο των καιρών αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι κάθε φορά που στενοχωριέστε για κάτι, πάσχετε από κατάθλιψη ή όταν έχετε διακυμάνσεις στην ψυχολογία σας πάσχετε από διπολική διαταραχή.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα.
Κατάθλιψη
Η περιστασιακή στενοχώρια για τον οποιοδήποτε καθημερινό λόγο δεν αποτελεί διάγνωση κατάθλιψης. Αντίθετα, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι η «απενεργοποίηση» του οργανισμού, η μακράς διαρκείας θλίψη, με έμφαση στην ανία και την έλλειψη ικανοποίησης για οτιδήποτε.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν προβλήματα στον ύπνο, το φαγητό και τη μετάβαση στην εργασία ή το σχολείο. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια στον εγκέφαλο και πιθανότατα προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Ανησυχία
Πολλά είναι τα γεγονότα της ζωής που αξίζουν λίγο άγχος, όπως η έναρξη μιας νέας δουλειάς ή μία μετακόμιση. Αλλά οι άνθρωποι με διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ) ανησυχούν για πράγματα σε μεγάλο βαθμό, συχνά όταν δεν υπάρχει λόγος και σε σημείο μάλιστα που οι ανησυχίες τους μπορεί να τους αποτρέψουν από απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Ακόμη και αν συνειδητοποιούν ότι το άγχος τους δεν δικαιολογείται, έχουν πρόβλημα χαλάρωσης, ενώ μπορούν επίσης να παρουσιάσουν πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο, να νιώθουν νευρικοί και να εμφανίσουν δύσπνοια ή να τρομάζουν εύκολα.

Διπολική Διαταραχή
Στους περισσότερους μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αλλαγής της διάθεσης, αλλά όταν αυτές οι αλλαγές είναι δραστικές και έντονες και παράλληλα τα επίπεδα δραστηριότητας του ατόμου διαταράσσονται, τότε μιλάμε για διπολική διαταραχή. Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, όχι μόνο των ίδιων αλλά και άλλων.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Η ταραχή όταν συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να έχετε ξεχάσει το φούρνο ανοιχτό μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και να σας κάνει μάλιστα, να ελέγχετε πιο εξονυχιστικά την επόμενη φορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Συμπεριφορές όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το κλείδωμα της πόρτας, η οποία είναι σφραγισμένη με άπειρες κλειδαριές και άλλου τέτοιου είδους ανθυγιεινές εμμονές και ψυχαναγκασμοί σε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καταλαμβάνουν τουλάχιστον μια ώρα από την καθημερινότητά τους.

Σύνδρομο ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
Ο καθένας χάνεται στην περιστασιακή ονειροπόληση ή αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε μία εργασία κάποια στιγμή, αλλά τα συμπτώματα σε μία πραγματική διάγνωση της υπερκινητικής διαταραχής, όπως είναι πιο γνωστό το Σύνδρομο ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μερικές φορές ανυπέρβλητα.
Τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας, χάνουν συχνά τις λεπτομέρειες, ξεχνούν πληροφορίες, μιλάνε ασταμάτητα, χάνουν πράγματα και μεταξύ άλλων αδυνατούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν οδηγίες.

Ημικρανίες
Μπορεί να μην εντάσσεται στην κατηγορία των ψυχικών ασθενειών αλλά η ημικρανία μπορεί να πλήξει έντονα τον ψυχισμό του πάσχοντος. Η ημικρανία είναι ένας πολύ κακός πονοκέφαλος αλλά η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγάλη. Έτσι, είναι λάθος να ονοματίζουμε κάθε απλό πονοκέφαλο, όσο επίπονος και αν είναι, ημικρανία.

Ο έντονος πόνος που έχει την αίσθηση του «παλμού» είναι συχνά ενδεικτικός μιας ημικρανίας, σε αντίθεση με έναν απλό πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες επίσης συχνά συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως και τον ήχο και περιστασιακά, ναυτία ή εμετό.
Ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία επίσης εμφανίζουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η σύγχυση, η ευερεθιστότητα, η μυϊκή δυσκαμψία και η κόπωση κατά τις ώρες πριν από την έναρξη του πόνου, ενώ σε διάφορες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες.
Οι άνθρωποι με συχνές ημικρανίες - δηλαδή αφόρητους πονοκεφάλους που παρεμβαίνουν με τις καθημερινές λειτουργίες τους δύο φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο – συχνά παραπέμπονται από τους γιατρούς για περαιτέρω εξετάσεις.

Πηγή: clickatlife.gr

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας