Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνος μαστού: Οι 3 βασικές στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνοΟ καρκίνος του μαστού, είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος.
Για τις περισσότερες γυναίκες, η γήρανση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, παράλληλα αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει την ασθένεια.
Κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να είναι σωτήριες στο κομμάτι της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι παρακάτω τρεις στρατηγικές πρόληψης, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 1/3 των κρουσμάτων.

Υγιές βάρος
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση υγιούς βάρους είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, αλλά και 10 ακόμη μορφών καρκίνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος παράγει χημικές ουσίες που πυροδοτούν τη χρόνια φλεγμονή, αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, καθώς και τις ορμόνες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Το λίπος δημιουργεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί. Ειδικά το λίπος στην περίμετρο της μέσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η απώλεια βάρους απαιτεί προσπάθεια, αλλά έχει πολλά οφέλη. Ακολουθήστε διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, και περιορίστε τις θερμίδες.

Σωματική δραστηριότητα
Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και των δύο τύπων καρκίνου του μαστού: πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υγεία του εντέρου.
Προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριες για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Το γρήγορο περπάτημα, που αυξάνει και το ρυθμό της καρδιάς, είναι μια εξαιρετική επιλογή ήπιας άσκησης.

Αποφύγετε το αλκοόλ ή πίνετε λίγο
Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των κυττάρων, αυξάνοντας ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Για την πρόληψη του καρκίνου, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αποκλείσετε από τη ζωή σας. Αν πίνετε, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε το ένα ποτό την ημέρα.

Πηγή: today.com

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…