Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γρίπη: 8 τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού για να την προλάβετε



Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την έλευση κύματος γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να προληφθούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων που συνεργάζονται για την προστασία του οργανισμού, λειτουργεί ικανοποιητικά στη διάρκεια του χειμώνα.
Δείτε 8 τρόπους να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας:
Φάτε σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα φυτικό φάρμακο. Τονώνει το ανοσοποιητικό και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των λευκοκυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της παραγωγής αντισωμάτων.

Αυξομειώνετε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο
Αυξομειώνετε τη θερμοκρασία του νερού στο ντους κάθε δύο λεπτά. Η διαδικασία αυτή τονώνει το ανοσοποιητικό αυξάνοντας δύο τύπους λευκοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων. Το ανοσοποιητικό διεγείρεται από την προσπάθεια του σώματος να ζεσταθεί όταν πέφτει κρύο νερό, ενώ η αλλαγή στο ζεστό νερό το βοηθά να αποτοξινωθεί. Όσο λιγότερες τοξίνες υπάρχουν στο σώμα, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των ιών και των βακτηρίων.

Καλή ενυδάτωση
Το ανοσοποιητικό εξαρτάται από το νερό, καθώς είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και μέσω αυτού απομακρύνονται απόβλητα και τοξίνες. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, προστατεύει τις αρθρώσεις και διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγρή, μειώνοντας την ευαισθησία στα κρυολογήματα.
Το νερό βοηθά επίσης στην αραίωση της βλέννας, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των βακτηρίων και των ιών που προκαλούν τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν θέλετε να συνέλθετε πιο γρήγορα από γρίπη και κρυολόγημα. Ο λόγος είναι ότι διεγείρουν την παραγωγή βλέννας.

Καλός ύπνος
Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά.
Το μαγνήσιο είναι γνωστό και ως «ηρεμιστικό της φύσης», καθώς είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των μυών και των νεύρων. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως ψάρια, ηλιόσπορους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αποφύγετε τη ζάχαρη
Εκτός από κενές θερμίδες, η ζάχαρη πυροδοτεί τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό, παρατείνοντας τη διάρκεια της ασθένειας.

Αποφύγετε το στρες
Η εντριβή, η αγκαλιά και γενικά η σωματική επαφή βοηθούν στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Περισσότερη βιταμίνη C
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε καθημερινά 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, πιπεριές, μπρόκολο κλπ.). Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Η βιταμίνη C αυξάνει την αντοχή του σώματος σε ιούς, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει τα οστά.

Πηγή: express.co.uk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω