Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωινός πονοκέφαλος: Πού μπορεί να οφείλεται & τι πρέπει να κάνετε


Όταν συμβαίνει όμως σίγουρα μας προκαλεί απορία τι μπορεί να τον προκάλεσε. Η αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος άλλωστε είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.
Δείτε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες πίσω από τον πρωινό πονοκέφαλο και τι μπορείτε να κάνετε για να μη σας ξανασυμβεί.

1. Δεν κοιμηθήκατε αρκετά
Ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου για να λειτουργήσει. Όταν εμείς δεν ικανοποιούμε την ανάγκη του αυτή, τίθεται σε κατάσταση «πανικού», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, να ανεβαίνει η πίεση και να παράγονται ορμόνες του στρες. Όλα αυτά συμβάλλουν στην εκδήλωση του ενοχλητικού πονοκέφαλου. Ένα παυσίπονο συνήθως αρκεί για να υποχωρήσει ο πόνος, όμως για μακροχρόνια ανακούφιση χρειάζεται οπωσδήποτε αναπροσαρμογή του προγράμματος ύπνου.

2. Κοιμηθήκατε πάρα πολύ
Το μέτρο χρειάζεται παντού στη ζωή και ο ύπνος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ύπνος για περισσότερες από 9 ώρες οδηγεί σε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης (η σεροτονίνη είναι η επονομαζόμενη «ορμόνη της χαράς») στον εγκέφαλο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη αιμάτωση στον εγκέφαλο και αυτή στη συνέχεια να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος λόγω υπερβολικού ύπνου είναι συνηθέστερος τα Σαββατοκύριακα, αφού μετά από μια κουραστική βδομάδα αρνούμαστε πεισματικά να βάλουμε ξυπνητήρι κι έτσι συνήθως κοιμόμαστε λίγο –ή και πολύ– παραπάνω. Και στην περίπτωση αυτή τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τον πόνο, όμως η μόνιμη λύση είναι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου: δηλαδή να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδας.

3. Έχουν πέσει οι ενδορφίνες σας
Η παραγωγή ενδορφινών (όπως και η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που προωθούν το αίσθημα της ευφορίας) βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις πρωινές ώρες και σε ορισμένους ανθρώπους αυτό είναι αιτία πονοκεφάλου ή ημικρανίας. Μια καλή λύση είναι η πρωινή γυμναστική, καθώς οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών.

4. Ήπιατε πολύ το προηγούμενο βράδυ
Το γνωστό και μη εξαιρετέο hangover είναι φυσικά μια πολύ συνηθισμένη αιτία του πρωινού πονοκεφάλου και δεν χρειάζεται η κατανάλωση αλκοόλ να είναι πολύ μεγάλη για να συμβεί. Ακόμη και ένα με δύο ποτά είναι αρκετά για να αφυδατώσουν τον οργανισμό και επομένως να οδηγήσουν σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο –άρα και πονοκέφαλο. Επίσης, το αλκοόλ μάς εμποδίζει να απολαύσουμε ποιοτικό ύπνο, οπότε και αυτή η παράμετρος παίζει ρόλο στον πονοκέφαλο. Η ενυδάτωση του οργανισμού αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα –με νερό, με άφθονα φρούτα ή με κάποιο αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες– θα βοηθήσει να υποχωρήσει ο πόνος, ενώ και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι ευεργετικό, αφού η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει ώστε το συκώτι να επεξεργαστεί και να απομακρύνει ταχύτερα το αλκοόλ από τον οργανισμό.

5. Ροχαλίζετε
Το έντονο ροχαλητό που συνδυάζεται με μία ή και περισσότερες διακοπές της αναπνοής μέσα στη νύχτα υποδεικνύει υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου που έχει ως συνέπεια να μην οξυγονώνεται επαρκώς ο εγκέφαλος. Αν κοιμάστε μόνοι και επομένως δεν υπάρχει κάποιος να σας ενημερώσει για το έντονο ροχαλητό σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε μελέτη ύπνου και να διαπιστωθεί αν πάσχετε από υπνική άπνοια. Σε περίπτωση που τελικά η άπνοια είναι η αιτία των πονοκεφάλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική συσκευή οξυγόνου στον ύπνο.

6. Δεν ήπιατε καφέ
Η καφεΐνη είναι ουσία που διεγείρει το νευρικό σύστημα. Αν πίνετε καθημερινά καφέ και μια μέρα παραλείψετε αυτή σας τη συνήθεια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε πονοκέφαλο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το «στερητικό σύνδρομο» έχει σαν αποτέλεσμα να διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο κι έτσι η μεγαλύτερη ροή αίματος οδηγεί σε αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση και αυτή με τη σειρά της προκαλεί τον έντονο πόνο. Ο πρωινός πονοκέφαλος λόγω έλλειψης καφεΐνης είναι συνηθέστερος στα άτομα που πίνουν πολύ καφέ ή που συνηθίζουν να πίνουν τον πρώτο τους καφέ μια συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί. Στην περίπτωση αυτή, ένα φλιτζάνι καφέ είναι αυτό που χρειάζεστε. Αν πάλι προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης (π.χ. επειδή έχετε αϋπνίες ή εκδηλώνετε νευρικότητα), καλύτερα να το κάνετε σταδιακά σε διάστημα μίας με δύο βδομάδων αντί να την κόψετε «μαχαίρι».

7. Έχετε κατάθλιψη
Ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο ψυχοσωματικό σύμπτωμα της κατάθλιψης που εμφανίζεται όχι μόνο το πρωί αλλά οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο. Ο πονοκέφαλος συγκεκριμένα το πρωί είναι όμως ακόμη πιο συνηθισμένος, αφού η κατάθλιψη επηρεάζει επίσης και τον ύπνο (πάρα πολλές ή πολύ λίγες ώρες ύπνου). Τα παυσίπονα παρέχουν άμεση ανακούφιση, όμως απαιτούνται πιο ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ίδιας της κατάθλιψης (ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός των δύο) προκειμένου να σταματήσουν και οι πονοκέφαλοι.

8. Έχετε ανεβασμένη πίεση
Η ανεβασμένη πίεση, κοινώς υπέρταση, συγκεκριμένα πάνω από 140/90 mm Hg, συνεπάγεται ότι είναι αυξημένη η ενδοκρανιακή πίεση. Αρκετοί άνθρωποι έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν –αφού η πάθηση δεν εκδηλώνεται με σαφή και έντονα συμπτώματα– οπότε οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελέσουν τη μόνη ένδειξη και αφορμή για να ελεγχθεί η πίεση και να προκύψει η διάγνωση. Η υπέρταση αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό μεθόδων, πρωτίστως την καλή διατροφή και τη συστηματική γυμναστική, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.
Να σημειωθεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν εμφανίζετε ανεξήγητους πονοκεφάλους συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα για περισσότερο από τρεις μήνες.

Πηγή: menshealth.com
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…