Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγαπάμε λάθος ή τους λάθος;Εδώ και καιρό μας βασανίζουν κάτι αναπάντητα «γιατί» που ξεπηδούν κάθε φορά που ανατρέχουμε στα δυστυχώς περασμένα κι ανεπιτυχώς πεπραγμένα της ερωτικής ζωής μας . Άνθρωποι που ήρθαν σε εμάς, στάθηκαν λίγο ή πολύ, αλλά δεν έμειναν. Κι εμείς που πήγαμε σε ανθρώπους, σταθήκαμε λίγο ή πολύ, αλλά πάλι δε μείναμε. Οι παρουσίες έγιναν απουσίες, οι στιγμές φωτογραφίες κι οι υποσχέσεις μηνύματα σε κινητά ή χαρτάκια που διαβάστηκαν, αλλά δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Τα απομεινάρια κάθε φοράς που πληγωθήκαμε γιατί μας πλήγωσαν ή γιατί πληγώσαμε κι εμείς, είναι εδώ. Είναι στα ρολόγια και στα ημερολόγια που θα δίναμε και τις τελευταίες μας δεκάρες για να τα κάνουμε να γυρίσουν πίσω, να πάνε και να σταματήσουν εκεί που κάτι πήγε στραβά, εκεί ακριβώς που ένα τόσο δα κάτι δίκασε και καταδίκασε έτσι απλά δυο ανθρώπους με δυο ελπίδες για μια αγάπη.

Είναι στα «αν» και στα «ίσως» των φανταστικών σεναρίων μιας ζωής που ό,τι και να κάνουμε μπορεί να είναι μόνο αυτό που την αφήσαμε τότε να είναι, γιατί ό,τι γράφει δεν ξεγράφει και μ' αυτό δε βολευτήκαμε ποτέ. Είναι στα «λάθος» και στα «κακώς» των ενοχικών κι απογοητευμένων συνειδήσεών μας, που τώρα που ωριμάζουν, αποζητούν μια μονάχα ευκαιρία να πράξουν αλλιώς, μήπως και διορθώσουν τα αδιόρθωτα, μήπως και δικαιώσουν τα αδικαίωτα.

Κι αν ό,τι έγινε, έγινε, κι αν πράγματι δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε αυτά που πέρασαν, μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε σίγουροι πως η τελευταία φορά που κάναμε λάθος θα είναι όντως η τελευταία; Μπορούμε έστω να βεβαιωθούμε πως αυτά που έρχονται θα μείνουν, πως δε θα κριθούν από ένα ακόμα κάτι, πως δε θα ξεπέσουν κι αυτά σε καπνούς από τσιγάρα, ποτήρια από αλκοόλ και νωπά μαξιλάρια; Τι άραγε πάει λάθος με 'μας; Τι είναι αυτό που πάντα μετατρέπει τα ενθουσιώδη μας «μακάρι» σε αδιέξοδα «κρίμα»;

Μήπως αγαπάμε με λάθος τρόπο; Μήπως ξοδεύουμε την αγάπη μας σε υπερβολές, ζήλιες, θυμούς και τσακωμούς; Αφήσαμε αποκαρδιωτικές κουβέντες να μπουν εκεί που θα έπρεπε να βάλουμε τρυφερές, συγχωρητικές και μετανοητικές αγκαλιές. Υψώσαμε τον τόνο της φωνής μας στα βιαστικά «φταις» και πνίξαμε σε εγωισμούς και φόβους εκείνα τα «σ' αγαπώ» που τόσο θέλαμε να πούμε. Μήπως προδικάζουμε κι εμάς και τους άλλους σε εκείνα τα ασφυκτικά κουτάκια με τα «πρέπει» μας;

Αναγκάσαμε ανθρώπους να μας δώσουν αυτό που εκβιαστικά ζητούσαμε από εκείνους, αλλά πάντα έλειπε κάτι, έλειπε αυτό που θα μας έδιναν εκείνοι αν τους είχαμε απλώς αφήσει να είναι ο εαυτός τους. Κι εμείς, στην προσπάθεια να τηρήσουμε τα «πρέπει» που μας καταδίωκαν, ξεχάσαμε να δείξουμε την ανεπεξέργαστη ομορφιά του εγώ μας. Μήπως όντως μας νοιάζει πιο πολύ το τέλος από το ίδιο το παραμύθι; Θελήσαμε να βεβαιωθούμε πως δε θα χάσουμε πριν καν παίξουμε στο παιχνίδι, και τελικά μόνοι μας χαθήκαμε μέσα σε προγνώσεις και προβλέψεις αντί να το απολαύσουμε όπως ήταν, για όσο ήταν.

Μήπως αγαπάμε τελικά τους λάθος ανθρώπους; Μήπως απεγνωσμένα επιζητάμε να δώσουμε κάπου την αγάπη μας; Μήπως είμαστε ερωτευμένοι με την ιδέα μιας αγάπης κι όχι μ' ένα συγκεκριμένο πρόσωπο; Αφεθήκαμε σε χέρια ανίκανα να μας κρατήσουν, γιατί εμείς δεν αντέχαμε να κρατήσουμε άλλο το βάρος της μοναξιάς μας. Δώσαμε το «πάντα» μας σε ανθρώπους που ζητούσαν μόνο το «τώρα» μας, γιατί όταν εκείνοι μιλούσαν, εμείς ακούγαμε μόνο τις φωνές των πόθων μας.

Μήπως εν γνώσει μας κρατάμε την πόρτα ανοιχτή με την ελπίδα ότι κάποτε ίσως κάτι ν' αλλάξει, ενώ απλώς μπάζει παγωμένο αέρα διαρκούς απογοήτευσης; Πικράναμε με ευκολία τον εαυτό μας, γιατί δεν είχαμε τη δύναμη να πικράνουμε τους άλλους, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους πούμε «φύγε και μη γυρίσεις». Μήπως εκούσια διαλέγουμε το άσχημο παρόν μ' έναν άνθρωπο, από φόβο μήπως το μέλλον μας μόνοι μας ή με κάποιον άλλον θα είναι χειρότερο; Τόσες φορές οι υπολογισμοί μας έβγαζαν τα κατά πιο πολλά απ' τα υπέρ, αλλά μείναμε γιατί μας έλειπε πολύ απ' το θάρρος που θέλει η πορεία προς το άγνωστο.

Η τελευταία φορά που κάναμε λάθος θα είναι πράγματι η τελευταία, αν την επόμενη φορά πριν από τον άλλον αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, αν εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω το πηγαίο «εγώ» μας κι αν δώσουμε την ευκαιρία και στους άλλους να το αγαπήσουν όπως είναι, αν γκρεμίσουμε τις άμυνες που χτίσαμε γύρω από το θύμα μέσα μας και του δώσουμε όπλα για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν αντί να τα φοβάται. Γιατί όσο λάθος κι αν ήταν που χάσαμε αυτούς που θέλησαν να φύγουν, περισσότερο λάθος θα είναι να χάσουμε αυτούς που τόσο θα 'θελαν να μείνουν.

Συντάκτης: Εβίτα Λυκούδη

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…