Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόδια όμορφα και υγιή, χωρίς κιρσούς και ευρυαγγείεςΟι αιτίες που προκαλούν κιρσούς και ευρυαγγείες και οι θεραπευτικές μέθοδοι ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του προβλήματος.
Οι ευρυαγγείες είναι τα μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών μας και οι κιρσοί οι μεγαλύτερες φλέβες που εξέχουν στα πόδια μας κάτω από το δέρμα. Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα και η μόνη μας ενόχληση είναι η αισθητική. Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια, βάρος και κούραση προς το τέλος της ημέρας και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί όμως να είναι και ασυμπτωματικοί. Και οι δύο καταστάσεις αποτελούν τα πρώτα στάδια φλεβικής νόσου και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.
Η εμφάνιση των φλεβικών προβλημάτων έχει μεγάλη σχέση με την προδιάθεσή μας, που συχνά είναι κληρονομική. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν η πάροδος της ηλικίας, η καθιστική ζωή, τα ορθοστατικά επαγγέλματα, οι γυναικείες ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά, οι εγκυμοσύνες, η εμμηνόπαυση καθώς και τα περιττά κιλά, η παχυσαρκία και η διατροφή.

Οι σύγχρονες θεραπείες
Οι σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές στη αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων. Με την μέθοδο της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης Σκληροθεραπείας με αφρό αντιμετωπίζουμε, με μερικές επισκέψεις στο ιατρείο, το πρόβλημα των κιρσών αναίμακτα, χωρίς περιορισμούς στη καθημερινότητά μας και με εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα. Επίσης, η μέθοδος του Ενδοφλεβικού Laser, των ραδιοσυχνοτήτων και τέλος της κόλλας, έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στη θεραπεία των μεγαλύτερων κιρσών που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν χειρουργείο. Η θεραπευτική μέθοδος που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από το φλεβικό σας πρόβλημα και την εξειδίκευση του ιατρού στη κάθε τεχνική.

Θεραπεία κιρσών
Μικροί, μέτριοι, ακόμα και μεγάλοι κιρσοί αντιμετωπίζονται στο ιατρείο με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό. Η έγχυση των σκληρυντικών αφρών μέσα στους κεντρικούς κιρσούς γίνεται ανώδυνα με μικρές βελόνες, που τις κατευθύνουμε με ασφάλεια και ακρίβεια, με την βοήθεια υπερήχων. Οι κιρσοί καταστρέφονται και εξαφανίζονται, με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς κανένα είδος αναισθησίας, ούτε βέβαια χειρουργείο και τομές. Το σημαντικό πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας είναι ότι προσφέρει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Τονίζουμε ότι η σκληροθεραπεία θεραπεύει επίσης και όλα τα μικρά αντιαισθητικά φλεβίδια που συχνά συνοδεύουν τους κιρσούς, δίνοντας μια ολοκληρωμένη αισθητική θεραπεία.

Σε περιπτώσεις των πιο μεγάλων κιρσών, μπορούμε να εφαρμόσουμε και τη μέθοδο του ενδοφλεβικού Laser, ή των ραδιοσυχνοτήτων. Τοποθετούμε μια πολύ λεπτή ίνα laser μέσα στη φλέβα, με την βοήθεια μιας μικρής βελόνας. Την κατευθύνουμε στη θέση που πρέπει με τους υπερήχους και, εκπέμποντας ενέργεια laser, καταστρέφουμε την κεντρική χαλασμένη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Γίνεται σε χώρο χειρουργείου, για να μην υπάρχουν μικρόβια και απαιτείται τοπική αναισθησία. Δεν πραγματοποιούνται τομές και ο ασθενής δεν παραμένει στη κλινική. Οι κιρσοί σε λίγο καιρό βελτιώνονται ή εξαφανίζονται. Αν οι κιρσοί είναι μεγάλοι, προτιμάμε να τους αφαιρούμε εντελώς με μικροτομές την ώρα του laser, πάντα με τοπική αναισθησία. Έχουμε βέβαια την δυνατότητα να τους εξαφανίσουμε αργότερα με σκληροθεραπεία. Η καινούργια μέθοδος της ενδοφλεβικής κόλλας «Venaseal» έχει φέρει επανάσταση στον χώρο, γιατί δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Εισάγουμε έναν μικρό και μακρύ καθετήρα μέσα στη χαλασμένη φλέβα και πάντα με την βοήθεια των υπερήχων εγχύουμε ελάχιστες ποσότητες ειδικής κόλλας η οποία «σφραγίζει» την φλέβα που δημιουργεί το πρόβλημα.

Θεραπεία ευρυαγγειών
Οι ευρυαγγείες στα πόδια δεν είναι δερματολογικό πρόβλημα, αλλά το πρώτο στάδιο φλεβικής νόσου. Δεν δημιουργούν προβλήματα και οι πιο πολλοί τις θεραπεύουν για λόγους αισθητικής. Η θεραπεία εκλογής είναι η μικροσκληροθεραπεία και γίνεται πάντα στο χώρο του ιατρείου. Εγχύουμε με μικροσκοπικές βελόνες, μέσα στα διεσταλμένα φλεβίδια, ειδικές σκληρυντικές ουσίες ή αφρό. Η θεραπεία δεν πονάει, οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Δεν τοποθετούνται ελαστικές κάλτσες και επιστρέφουμε αμέσως στη εργασία μας και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας είναι ότι θεραπεύει σε μερικές επισκέψεις όλα τα είδη και μεγέθη ευρυαγγείας (από ροζ έως σκούρα μπλε και πράσινη), καθώς και τα μικρά πράσινα φλεβίδια που συχνά συνυπάρχουν.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η φλεβική νόσος είναι καλοήθης νόσος και σε κανονικές συνθήκες δεν θα θέσει τη ζωή μας σε κίνδυνο. Η φλεβική νόσος όμως, δεν μένει στάσιμη και όταν αμελούμε να την θεραπεύσουμε, με τον καιρό επιδεινώνεται και εξελίσσεται. Όσο πιό νωρίς λοιπόν στην εξέλιξή τους θεραπευθούν τα φλεβικά προβλήματα, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη, αποτελεσματική και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία της.

Μάριος Βαλσάμης
Τελείωσε την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική. Μετά εξειδικεύτηκε στη Φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology. www.valsamisveins.gr

Πηγή: iatrikanews

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!