Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοφιλείς μύθοι για τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο


Οι παρανοήσεις σχετικά με τις αιτίες του καρκίνου μπορούν να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία για την υγεία σας. Τρομακτικές θεωρίες κυκλοφορούν καθημερινά για αντικείμενα και προϊόντα που προκαλούν καρκίνο.

Προτού πανικοβληθείτε για όλα όσα ακούτε και πριν όλα αυτά προκαλέσουν άσκοπες ανησυχίες για τη δική σας υγεία και την υγεία της οικογένειάς σας, ρίξτε μια ματιά στα γεγονότα και δείτε αν πρόκειται για μύθους ή για πραγματικότητα.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού
Τι ισχύει: Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις που να συνδέουν τη χρήση των αποσμητικών της μασχάλης με καρκίνο του μαστού. Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει πως αυτά τα προϊόντα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις αργιλίου και parabens (παραβίνες), που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω κοψιμάτων που δημιουργούνται κατά το ξύρισμα. Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δώσει ακόμα οριστική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον τα προϊόντα αυτά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Ομως, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν πως τα προϊόντα αυτά δεν προκαλούν καρκίνο. Εάν ακόμα ανησυχείτε ότι τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν χημικές ουσίες που σάς ανησυχούν.

Μύθος: Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται στον φούρνο μικροκυμάτων  απελευθερώνουν βλαβερές καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα
Τι ισχύει: Tα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ασφαλή για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων. Αλλά τα πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονται για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να λιώσουν και να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Για το λόγο αυτό μη βάλετε ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονται γι’ αυτόν. Ελέγξτε προσεκτικά για να σιγουρευτείτε ότι κάθε δοχείο που χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ’ αυτόν.

Μύθος: Τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη, δεδομένου ότι μπορεί να κάνει τον καρκίνο να αναπτυχθεί ταχύτερα
Τι ισχύει: Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Ολα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών, εξαρτώνται από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) για την ενέργεια. Αλλά με το να δώσετε περισσότερη ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα δεν επιταχύνετε την ανάπτυξή τους. Ομοίως, στερώντας τους τη ζάχαρη δεν την επιβραδύνετε (την ανάπτυξή τους).

Αυτή η παρανόηση μπορεί να βασίζεται εν μέρει σε μια παρανόηση για την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, που χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ιχνηλάτη, συνήθως μια μορφή γλυκόζης. Ολοι οι ιστοί στο σώμα απορροφούν ένα μέρος αυτού του ιχνηλάτη, αλλά οι ιστοί που χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών κυττάρων, απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες. Για το λόγο αυτό, μερικοί άνθρωποι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με τη ζάχαρη. Κάτι, όμως, που δεν είναι αλήθεια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Μύθος: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός
Τι ισχύει: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποφύγετε κάποιον που έχει καρκίνο. Ο καρκίνος δεν μπορεί να κολλήσει. Δεν  υπάρχει κανένα πρόβλημα να περάσετε λίγο χρόνο με κάποιον που έχει καρκίνο. Μάλιστα, η υποστήριξή σας μπορεί να του είναι υπερ-πολύτιμη.

Ωστόσο, αν και ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός, μερικές φορές οι ιοί που είναι μεταδοτικοί μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Παραδείγματα ιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο είναι:

* Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα) που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου.

* H ηπατίτιδα B ή C, ιοί που μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής ή χρήσης μολυσμένης βελόνας ενδοφλεβίως και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.


Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας από αυτούς τους ιούς.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…