Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάς το πρωί με πόνους και δυσφορία


Κόκκινα μάτια, πονοκέφαλος, οσφυαλγία και κακή διάθεση με το "καλημέρα σας"; Υπάρχει εξήγηση επιστημονική.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο ύπνος και γενικώς το σκοτάδι καταστέλλει την όποια φλεγμονή υπάρχει στο σώμα σου. Η οποία με το που ξυπνάς και σε βλέπει το φως, σου αλλάζει τα φώτα που λένε. Οι ερευνητές έκαναν το πείραμα σε κύτταρα ανθρώπινα αλλά και ποντικιών που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι από εκείνες που προκαλούν δυσκαμψία στις αρθρώσεις κατά την αφύπνιση.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι με το που εκτέθηκαν σε σταθερό φως, τα πόδια των ποντικιών άρχισαν σιγά σιγά να πρήζονται και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πέσει, έτειναν να αυξάνουν. Ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ανέφερε πως παρόλο που η εν λόγω έρευνα δεν εξέτασε τον πόνο που αισθάνονταν οι συμμετέχοντες, υπάρχει αναμφίβολη σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της φλεγμονής το πρωί με τον πόνο και μία πρωτεΐνη που λέγεται κρυπτόχρωμα και επιδρά στους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οι οποίοι παρόλο που είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας. 


Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να ξυπνάς όσο το δυνατόν καλύτερα είναι να σέβεσαι το κιρκάδιο ρολόι σου, τηρώντας μία σωστή ρουτίνα στον ύπνο: 7 έως 9 ώρες και όσο το δυνατόν πιο νωρίς τη νύχτα είναι το ιδανικό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…