Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματοςΤο εργαλείο του σώματός μας στην καταπολέμηση της μόλυνσης, των ασθενειών και των ξένων εισβολέων είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού.

Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του κάθε κυττάρου που υπάρχει στο σώμα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μερικά βασικά όργανα υπεύθυνα για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και βεβαίως το αίμα.

Αιτίες αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Ενα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων ζημιών στο σώμα μας. Είτε η εκδήλωση ηπατικής δυσλειτουργίας, είτε οι ανωμαλίες των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος ή ακόμα και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν να κάνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταστεί αναποτελεσματικό.

Η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία της κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, ειδικά των στεροειδών μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε μεγάλο βαθμό. Τα συμπτώματα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμεύουν ως ένα προειδοποιητικό σημάδι στο σώμα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας του.

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας επηρεάζουν την υγεία του γαστρεντερικού, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία του ήπατος και τη γενική υγεία των κυττάρων. Η εξάπλωση της φλεγμονής οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, πλημμυρίζοντας το σώμα μας με τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρά μας. Περαιτέρω αποδυνάμωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μάς αφήνει ακόμη πιο ευάλωτους σε περαιτέρω βλάβες;, μολύνσεις και εκδήλωση ασθενειών.

Τακτικές ή συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Οι επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Συχνά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Τα άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν προδιάθεση για άσθμα και αλλεργίες, με συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της γρίπης ή του κρυολογήματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό, αυτές οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να γίνουν σοβαρές, προκαλώντας πνευμονία, πράγμα που κάποιες φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η διάγνωση ότι έχετε μια κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πρώτο βήμα. Ετσι, εάν πάσχετε από συνεχείς αναπνευστικές λοιμώξεις που διαρκούν πολύ περισσότερο από το κανονικό θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας.

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους
Είναι κάτι που πραγματικά μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Οταν η ικανότητα του σώματος να αυτοπροστατευθεί αναστέλλεται, απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη μόλυνση και την ασθένεια. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των βακτηρίων υπό έλεγχο στο στομάχι και τα έντερά μας, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων ή παρασίτων.

Η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επιτρέπει αυτοί οι οργανισμοί να ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές. Οταν αυτοί οι οργανισμοί είναι άφθονοι και το ανοσοποιητικό μας είναι αρκετά αδύναμο, αυτό προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς εμείς να έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας του αδύναμου ανοσοποιητικού οφείλεται στην ανικανότητα της αποτελεσματικής επεξεργασίας της ενέργειας των τροφίμων. Το ήπαρ είναι καταπονημένο σε ένα πρόσωπο με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οδηγεί σε δυσκολία παραγωγής χολής που απαιτείται για να σπάσουν τα λίπη που τρώμε με σκοπό τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, έλλειψη ενέργειας και αυξημένη τοξικότητα στο σώμα, που οφείλεται σε ηπατική δυσλειτουργία.

Μη υγιής και κακή ποιότητα του δέρματος
Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, παίζει επίσης έναν τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Οταν έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό αυτό σας αφήνει πιο ευάλωτους σε λοιμώδεις παράγοντες και οι ξένοι οργανισμοί μπορούν να παραβιάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν λοιμώξεις, ερεθισμούς, ξηρότητα, καθώς και τον αποχρωματισμό του.

Τα συμπτώματα του ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από δερματικά προβλήματα και τρωτά σημεία. Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός πλημμυρίζει με τοξίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ξηρότητα και σκασμένο δέρμα που αφήνει τις πόρτες ανοιχτές για λοιμογόνους παράγοντες, ώστε να πάρουν θέση και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.

Αργή διαδικασία επούλωσης – Προδιάθεση για πληγές
Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Οι πληγές επουλώνονται πολύ πιο αργά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πολλές πληγές που επουλώνονται σε διαφορετικά στάδια σε κάποιον που έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα του δέρματος, καθώς και αντιαισθητικές ουλές. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του δέρματος και το αφήνει ευάλωτο σε περαιτέρω προβλήματα.

Το φαινόμενο του ντόμινο
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ένα εξαιρετικά τεράστιο έργο και απαιτείται να είναι σε εγρήγορση συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μολυσματικούς παράγοντες, τοξίνες, χημικά και βακτήρια κάθε μέρα. Αυτά βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το συκώτι μας είναι κυρίως υπεύθυνο για το φιλτράρισμα αυτών των επιβλαβών ουσιών από το σώμα μας. Ωστόσο, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή μας βομβαρδίζουμε το συκώτι μας και το υπερφορτώνουμε με δουλειά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος, βλάβη του ήπατος και δυνητικά ηπατική ανεπάρκεια. Επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις τοξίνες στη ζωή μας, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθούμε να διατηρούμε την υγεία του ήπατος, μέσω της σωστής διατροφής και φυσικών συμπληρωμάτων και την ελαχιστοποίηση της έκθεσής μας σε μεταδοτικές ασθένειες και τοξίνες.

Από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα θα τεθεί σε κίνδυνο, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε περαιτέρω βλάβη. Αν είναι απασχολημένο αντιμετωπίζοντας μια μόλυνση, για παράδειγμα, αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για περαιτέρω μολύνσεις.

Η προβληματική ηπατική λειτουργία δεν επηρεάζει μόνο το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια μυριάδα προβλημάτων σε ολόκληρο το σώμα μας. Θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή το σώμα μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πολλές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Η σημασία ένα ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που υποφέρει από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να συνεχίσει να υποφέρει από κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εκτός αν αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα και κατάλληλα. Ενα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η νούμερο ένα άμυνα ενάντια στη μόλυνση, τις ασθένειες και τις κυτταρικές βλάβες. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την προώθηση της υγείας του ήπατος και της κυτταρικής υγείας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

http://www.medinova.gr/simptomata-adinamou-anosopoiitikou-systimatos/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…