Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος



Το εργαλείο του σώματός μας στην καταπολέμηση της μόλυνσης, των ασθενειών και των ξένων εισβολέων είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού.

Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του κάθε κυττάρου που υπάρχει στο σώμα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μερικά βασικά όργανα υπεύθυνα για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και βεβαίως το αίμα.

Αιτίες αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Ενα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων ζημιών στο σώμα μας. Είτε η εκδήλωση ηπατικής δυσλειτουργίας, είτε οι ανωμαλίες των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος ή ακόμα και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν να κάνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταστεί αναποτελεσματικό.

Η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία της κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, ειδικά των στεροειδών μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε μεγάλο βαθμό. Τα συμπτώματα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμεύουν ως ένα προειδοποιητικό σημάδι στο σώμα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας του.

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας επηρεάζουν την υγεία του γαστρεντερικού, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία του ήπατος και τη γενική υγεία των κυττάρων. Η εξάπλωση της φλεγμονής οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, πλημμυρίζοντας το σώμα μας με τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρά μας. Περαιτέρω αποδυνάμωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μάς αφήνει ακόμη πιο ευάλωτους σε περαιτέρω βλάβες;, μολύνσεις και εκδήλωση ασθενειών.

Τακτικές ή συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Οι επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Συχνά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Τα άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν προδιάθεση για άσθμα και αλλεργίες, με συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της γρίπης ή του κρυολογήματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό, αυτές οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να γίνουν σοβαρές, προκαλώντας πνευμονία, πράγμα που κάποιες φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η διάγνωση ότι έχετε μια κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πρώτο βήμα. Ετσι, εάν πάσχετε από συνεχείς αναπνευστικές λοιμώξεις που διαρκούν πολύ περισσότερο από το κανονικό θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας.

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους
Είναι κάτι που πραγματικά μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Οταν η ικανότητα του σώματος να αυτοπροστατευθεί αναστέλλεται, απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη μόλυνση και την ασθένεια. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των βακτηρίων υπό έλεγχο στο στομάχι και τα έντερά μας, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων ή παρασίτων.

Η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επιτρέπει αυτοί οι οργανισμοί να ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές. Οταν αυτοί οι οργανισμοί είναι άφθονοι και το ανοσοποιητικό μας είναι αρκετά αδύναμο, αυτό προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς εμείς να έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας του αδύναμου ανοσοποιητικού οφείλεται στην ανικανότητα της αποτελεσματικής επεξεργασίας της ενέργειας των τροφίμων. Το ήπαρ είναι καταπονημένο σε ένα πρόσωπο με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οδηγεί σε δυσκολία παραγωγής χολής που απαιτείται για να σπάσουν τα λίπη που τρώμε με σκοπό τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, έλλειψη ενέργειας και αυξημένη τοξικότητα στο σώμα, που οφείλεται σε ηπατική δυσλειτουργία.

Μη υγιής και κακή ποιότητα του δέρματος
Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, παίζει επίσης έναν τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Οταν έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό αυτό σας αφήνει πιο ευάλωτους σε λοιμώδεις παράγοντες και οι ξένοι οργανισμοί μπορούν να παραβιάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν λοιμώξεις, ερεθισμούς, ξηρότητα, καθώς και τον αποχρωματισμό του.

Τα συμπτώματα του ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από δερματικά προβλήματα και τρωτά σημεία. Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός πλημμυρίζει με τοξίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ξηρότητα και σκασμένο δέρμα που αφήνει τις πόρτες ανοιχτές για λοιμογόνους παράγοντες, ώστε να πάρουν θέση και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.

Αργή διαδικασία επούλωσης – Προδιάθεση για πληγές
Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Οι πληγές επουλώνονται πολύ πιο αργά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πολλές πληγές που επουλώνονται σε διαφορετικά στάδια σε κάποιον που έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα του δέρματος, καθώς και αντιαισθητικές ουλές. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του δέρματος και το αφήνει ευάλωτο σε περαιτέρω προβλήματα.

Το φαινόμενο του ντόμινο
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ένα εξαιρετικά τεράστιο έργο και απαιτείται να είναι σε εγρήγορση συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μολυσματικούς παράγοντες, τοξίνες, χημικά και βακτήρια κάθε μέρα. Αυτά βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το συκώτι μας είναι κυρίως υπεύθυνο για το φιλτράρισμα αυτών των επιβλαβών ουσιών από το σώμα μας. Ωστόσο, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή μας βομβαρδίζουμε το συκώτι μας και το υπερφορτώνουμε με δουλειά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος, βλάβη του ήπατος και δυνητικά ηπατική ανεπάρκεια. Επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις τοξίνες στη ζωή μας, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθούμε να διατηρούμε την υγεία του ήπατος, μέσω της σωστής διατροφής και φυσικών συμπληρωμάτων και την ελαχιστοποίηση της έκθεσής μας σε μεταδοτικές ασθένειες και τοξίνες.

Από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα θα τεθεί σε κίνδυνο, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε περαιτέρω βλάβη. Αν είναι απασχολημένο αντιμετωπίζοντας μια μόλυνση, για παράδειγμα, αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για περαιτέρω μολύνσεις.

Η προβληματική ηπατική λειτουργία δεν επηρεάζει μόνο το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια μυριάδα προβλημάτων σε ολόκληρο το σώμα μας. Θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή το σώμα μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πολλές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Η σημασία ένα ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που υποφέρει από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να συνεχίσει να υποφέρει από κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εκτός αν αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα και κατάλληλα. Ενα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η νούμερο ένα άμυνα ενάντια στη μόλυνση, τις ασθένειες και τις κυτταρικές βλάβες. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την προώθηση της υγείας του ήπατος και της κυτταρικής υγείας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

http://www.medinova.gr/simptomata-adinamou-anosopoiitikou-systimatos/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα