Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρίση πανικού: Είναι σωματική ή ψυχολογική κατάσταση; - Τα βασικά συμπτώματα


Το άτομο που βιώνει μία κρίση πανικού νιώθει ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του ή ότι πεθαίνει λόγω της έντασης των συμπτωμάτων.

Σε αντίθεση ωστόσο με μια καρδιακή προσβολή, την οποία πολλοί άνθρωποι συγχέουν με την κρίση πανικού, τα συμπτώματα της δεύτερης σχετίζονται με τον ψυχισμό του ατόμου.
Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί διάφορες σωματικές αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία.
Το άτομο που παθαίνει κρίσης πανικού νομίζει ότι χάνει τον έλεγχο και παρότι οι ίδιες οι κρίσεις δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Εκτός από το έντονο συναίσθημα φόβου και άγχους, η κρίση πανικού προκαλεί τα εξής σωματικά συμπτώματα:
- Αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία
- Eφίδρωση και ρίγη
- Τρέμουλο
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μούδιασμα και φαγούρα
- Πόνο στο στήθος
- Ναυτία και ζάλη
- Άγχος και κατάθλιψη

Το άτομο που βιώνει κρίση πανικού είναι πιθανό να νιώθει ότι βρίσκεται έξω από το σώμα του. Επειδή τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μιμούνται εκείνα των καρδιακών παθήσεων, των διαταραχών του θυρεοειδούς, των αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο γιατρό πιστεύοντας ότι απειλείται η ζωή τους.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά και οι συνέπειες δεν σταματούν μόλις σταματήσει η κρίση.
Μια κρίση πανικού μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή γι' αυτό οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι μονίμως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου.
Τα σωματικά συμπτώματα μια κρίσης πανικού υποχωρούν μετά από περίπου 30 λεπτά, το άτομο όμως μπορεί να αισθάνεται κούραση, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος για ώρες ή ακόμη και μέρες μετά το επεισόδιο.

http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/351753/krisi-panikoy-einai-somatiki-i-psyxologiki-katastasi-ta-vasika-symptomata
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας