Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρίση πανικού: Είναι σωματική ή ψυχολογική κατάσταση; - Τα βασικά συμπτώματα


Το άτομο που βιώνει μία κρίση πανικού νιώθει ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του ή ότι πεθαίνει λόγω της έντασης των συμπτωμάτων.

Σε αντίθεση ωστόσο με μια καρδιακή προσβολή, την οποία πολλοί άνθρωποι συγχέουν με την κρίση πανικού, τα συμπτώματα της δεύτερης σχετίζονται με τον ψυχισμό του ατόμου.
Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί διάφορες σωματικές αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία.
Το άτομο που παθαίνει κρίσης πανικού νομίζει ότι χάνει τον έλεγχο και παρότι οι ίδιες οι κρίσεις δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Εκτός από το έντονο συναίσθημα φόβου και άγχους, η κρίση πανικού προκαλεί τα εξής σωματικά συμπτώματα:
- Αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία
- Eφίδρωση και ρίγη
- Τρέμουλο
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μούδιασμα και φαγούρα
- Πόνο στο στήθος
- Ναυτία και ζάλη
- Άγχος και κατάθλιψη

Το άτομο που βιώνει κρίση πανικού είναι πιθανό να νιώθει ότι βρίσκεται έξω από το σώμα του. Επειδή τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μιμούνται εκείνα των καρδιακών παθήσεων, των διαταραχών του θυρεοειδούς, των αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο γιατρό πιστεύοντας ότι απειλείται η ζωή τους.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά και οι συνέπειες δεν σταματούν μόλις σταματήσει η κρίση.
Μια κρίση πανικού μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή γι' αυτό οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι μονίμως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου.
Τα σωματικά συμπτώματα μια κρίσης πανικού υποχωρούν μετά από περίπου 30 λεπτά, το άτομο όμως μπορεί να αισθάνεται κούραση, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος για ώρες ή ακόμη και μέρες μετά το επεισόδιο.

http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/351753/krisi-panikoy-einai-somatiki-i-psyxologiki-katastasi-ta-vasika-symptomata
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…