Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οστρακιά: Θερίζει σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία! Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς



Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά είναι τα κρούσματα της οστρακιάς τόσο σε παιδικούς σταθμούς όσο και σε νηπιαγωγεία, με τους γονείς να επισκέπτονται το νοσοκομείο και τους παιδίατρους τους ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στα παιδιά τους.

Τι είναι η οστρακιά;
Η οστρακιά είναι μια μολυσματική εξανθηματική νόσος και είναι μεταδοτική σε όλη την εξέλιξή της, από τα υγρά που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα του αρρώστου όσο και από τα μικροσκοπικά τεμάχια δέρματος που αποσπώνται από τυχόν μικρογδαρσίματα, γιατί μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο της οστρακιάς από τα υγρά, που κολλούν επάνω.
Το βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά είναι αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή. Για τον λόγο αυτό η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε ένα πρόσωπο που ήλθε σε επαφή ακόμα και με κάποιο αντικείμενο που κρατούσε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του.
Προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών. Οι επιδημίες της είναι άλλοτε ελαφράς και άλλοτε βαριάς μορφής, ενώ υπάρχουν και μικτές με ελαφρά και βαριά περιστατικά.
Η επώαση της νόσου διαρκεί από 24 ώρες μέχρι 4 ημέρες και πολύ σπάνια ως επτά. Ωστόσο έχουν περιγραφεί και κρούσματα όπου η επώαση είχε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και πολύ μικρότερη, δηλαδή κράτησε μόνο μερικές ώρες, και αυτό στις βαριές μορφές.
Τι είναι η οστρακιά και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας, συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου!

Πώς θα την αναγνωρίσετε- Συμπτώματα
Συνήθως τα παιδιά που θα νοσήσουν, εμφανίζουν υψηλό πυρετό (39 ως 40°C), ρίγος, τάση προς εμετό ενώ παρατηρείται επίσης και ταχυπαλμία. Στον φάρυγγα, τις αμυγδαλές και τον ουρανίσκο εμφανίζεται μία έντονη κοκκινάδα και το παιδί αισθάνεται έντονο πόνο-ένοχληση κατά την κατάποση. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται και πρήξιμο των αδένων γύρω από τον λαιμό.
Εκτός από τον πυρετό όμως, παρουσιάζεται και στο σώμα του ασθενή, και ένα κόκκινο εξάνθημα. Το εξάνθημα της οστρακιάς αρχίζει από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς και το ανώτερο του κορμού, καθώς και στο επάνω μέρος των μηρών και εξαπλώνεται γρήγορα στις δίπλες των αγκώνων, το πρόσωπο(όπου μπορεί να μην εμφανιστεί και καθόλου) και σε ολόκληρη την κοιλιά, φθάνοντας τελευταία (κάποτε 2 ή 3 ημέρες αργότερα) στα χέρια και στα πόδια. Δεν έχει παντού την ίδια έντονη κοκκινάδα, ούτε την ίδια διάρκεια.
Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο το εξάνθημα της οστρακιάς μπορεί να είναι τόσο ελαφρό που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό και την κλινική εικόνα του παιδιού. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι (Strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος) και σε συνδυασμό με τα άλλα συμπτώματα (υψηλό πυρετό και εξάνθημα) θα δει αν πρόκειται για την οστρακιά ή όχι.

Πώς θεραπεύεται η οστρακιά;
Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για τουλάχιστον 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τηρηθεί η αγωγή για 10 μέρες και να μην διακοπεί, κάτι που κάνουν πολλοί γονείς μόλις δουν ότι το παιδί τους την 5η μέρα είναι καλά. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές.
Η συντηρητική αντιμετώπιση στο σπίτι, με χορήγηση άφθονων υγρών, καλό πλύσιμο των χεριών, ξεκούραση αν χρειάζεται και αντιπυρετικά συνήθως αρκούν για να θεραπευθεί ο ασθενής.

Το παιδί μου είχε οστρακιά πότε μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο/σχολείο;
Το παιδί δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο/παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο μέχρι να δοθεί αντιβίωση για 48 ώρες τουλάχιστον. Αξίζει να γνωρίζετε ότι μετά τη λήψη αντιβιοτικών επί 24ωρο ο ασθενής δεν πρέπει να είναι σε θέση να μεταδώσει τη νόσο!

Προσοχή:
Για να μη μεταδώσει ο ασθενής τη νόσο πρέπει να απομονώνεται και όποιος τον περιποιείται ή μπαίνει στο δωμάτιό του να πλένει καλά τα χέρια του αμέσως μετά, γιατί ο στρεπτόκοκκος έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να μεταφέρει την οστρακιά έξω από την κατοικία και σε μεγάλη απόσταση. Κατά το φτάρνισμα ή το βήχα, το στόμα πρέπει να καλύπτεται όταν κάποιος έχει οστρακιά και τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν αγγίξουν το ο,τιδήποτε.
Επίσης τα ποτήρια που πίνει νερό και τα πιάτα που τρώει φαγητό το παιδί με οστρακιά, πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά και να πλένονται καλά με άφθονο ζεστό νερό και υγρό πλυσίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.


http://www.mothersblog.gr/mathe-ki-ayto/item/35694-ostrakia-therizei-se-paidikoys-stathmoys-kai-nipiagogeia-symvoules-gia-goneis-kai-ekpaideftikoys

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...