Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

23 νομοί χωρίς ΠΕΔΥατρο...



Εικόνα διάλυσης εμφανίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα στην Ελλάδα


Η προσπάθεια να δημιουργηθεί το 2014 Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) απέτυχε. Στη θέση των πρώην δομών του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία και εργαστήρια) βρίσκονται “φαντάσματα”, χωρίς προσωπικό και υλικά.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος σε δημόσια δομή.
Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος (ούτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ) σε καμία δομή της Μυτιλήνης και οφθαλμίατρος στην Κέρκυρα.
Οι οδοντίατροι είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα, ενώ τα μισά εργαστήρια του ΠΕΔΥ (πρώην δομές ΕΟΠΥΥ) έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν...
Οι δραματικές αυτές ελλείψεις υποχρεώνουν τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες που – μέχρι το 2014 – είχαν δωρεάν.
Όπως ανέφεραν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης και μέλη του προεδρείου, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτή την κατάσταση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και των προσφύγων.

Πρόσφυγες
Ενδεικτικό είναι ότι η μονάδα του ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη καλύπτει ημερησίως 30 έως 40 πρόσφυγες, με το ίδιο προσωπικό και υλικά που είχε πριν τις προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014 υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220. Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος.

Ασφαλιστικά
Οι 5.500 γιατροί έγιναν 2.200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά - δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3.000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130.
Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες. Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/35653/23-nomoi-xwris-pedyatro.html

ΔΗΜ.Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω