Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγεία: Προϋπολογισμός φτώχειας και το 2016



Κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.
Οι πόροι είναι λιγότεροι, τα ελλείμματα νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ βαπτίζονται πλεονάσματα, ενώ κατά τι μικρότερη είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού (Ταμεία, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) προβλέπονται μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Στον αντίποδα, τα έξοδά του προβλέπονται αυξημένα κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των λοιπών δαπανών ασθένειας, των προγραμμάτων απασχόλησης, των προνοιακών παροχών και των δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, προκαλεί μία σχετική κινητικότητα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σημείο αναφοράς αποτελεί η προσπάθεια εξασφάλισης της ομαλής ροής μεταφοράς των προϋπολογισθεισών ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Στα νοσοκομεία, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το τρέχον έτος.

Προβλέπονται, ωστόσο, (άγνωστο πώς θα υλοποιηθούν) αυξημένες μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία (900 εκατομμύρια, έναντι 700 εκατομμυρίων το 2015).

Πληρωμές
Οι συντάκτες του προϋπολογισμού επισημαίνουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στις προϋπολογιζόμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και προς του ιδιώτες παρόχους.
Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ταμειακό πλεόνασμα 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, έναντι πλεονάσματος 24 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί. Με κάποιον...μαγικό τρόπο, το ποσό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 367 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το 2016, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 139 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμορφωθεί (επίσης μαγικά) σε πλεόνασμα 787 εκατομμυρίων!

Οι στόχοι αυτοί βασίζονται στην προσδοκία για αυξημένα έσοδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού εισφορών κλάδου Υγείας από 4% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αναμένεται να αποδώσει 711 εκατομμύρια το 2016 και 355 εκατομμύρια το τρέχον έτος.
Νοσοκομεία
Η "μαγεία" συνεχίζεται και στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν φέτος θετικό ταμειακό αποτέλεσμα 323 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το ότι χρωστούν σε όποιον περνάει το κατώφλι τους...

Για τη συγκράτηση των δαπανών, προβλέπονται μία σειρά από μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
Καθιέρωση μηχανισμού επιστροφών (claw – back) για το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης που ξεπερνά τα 570 εκατομμύρια ευρώ.
Καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη μείωση των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.
Αναμένονται προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες.
Θα υπάρξει, επίσης, δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Στον νοσοκομειακό χώρο αναμένεται αναθεώρηση και εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών, με αύξηση του ποσοστού αυτών που γίνονται κεντρικά.


http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/33611/ygeia-propologismos-ftwxeias-kai-to-2016.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α