Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναπαραγωγικός εξαναγκασμός ως μορφή βίας



Η βία ή ο βιασμός από το σύντροφο μπορεί να πάρει τη μορφή πίεσης ή εξαναγκασμού σε εγκυμοσύνη ή σαμποτάζ της αντισύλληψης, που ενδέχεται να επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες, όπως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, εκτρώσεις και ψυχολογικά τραύματα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτός ο τύπος συντροφικής βίας ονομάζεται «αναπαραγωγικός εξαναγκασμός» και οι φορείς υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να είναι θέση να τον εντοπίζουν και να παρεμβαίνουν εγκαίρως, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Στην ουσία, ο αναπαραγωγικός εξαναγκασμός σχετίζεται με την εξουσία και τον έλεγχο. O «δράστης» απολαμβάνει την αίσθηση του πλήρους ελέγχου πάνω στο σύντροφό του, ακόμα και του ελέγχου αποκλειστικά γυναικείων σωματικών λειτουργιών, όπως την εγκυμοσύνη,» σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Dr. Jeanna Park.

«Και, παρόλο που φαίνεται παράλογο κάποιος να απειλεί, να εξαναγκάζει ή να εξαπατά μια γυναίκα προκειμένου να οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη, πολλοί δράστες, στη συνέχεια, αναγκάζουν τις συντρόφους τους να κάνουν έκτρωση, διαιωνίζοντας τον κύκλο της συντροφικής βίας,» δήλωσε η Dr. Park στο Reuters.

Συχνότερα θύματα είναι οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες μπορούν να θυματοποιηθούν, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Κάτι που συχνά περνάει απαρατήρητο από τους γιατρούς και τα ίδια τα θύματα.

Το σαμποτάζ της αντισύλληψης μπορεί να περιλαμβάνει κρύψιμο ή καταστροφή των αντισυλληπτικών χαπιών, απομάκρυνση του σπιράλ, χωρίς την άδεια της συντρόφου, και καταστροφή ή αφαίρεση του προφυλακτικού. Ο εξαναγκασμός, επίσης, περιλαμβάνει την απειλή εγκατάλειψης ή χρήσης βίας στη σύντροφο που δε συμφωνεί να μείνει έγκυος ή να βάλει τέλος στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του δράστη.

Το 15-25% των γυναικών ενδέχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους να βιώσουν τον αναπαραγωγικό εξαναγκασμό, σύμφωνα με έρευνες. Οι ειδικοί μπορούν να τον εντοπίσουν μέσω ερωτήσεων, όπως: «Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε με τις τρέχουσες ή παλιές αντισυλληπτικές μεθόδους σας;» Αλλά παρέχονται και λεπτομερέστερες εξετάσεις και αξιολογήσεις. Παιδίατροι, οικογενειακοί γιατροί, γυναικολόγοι και νοσηλευτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα περιστατικά αναπαραγωγικού εξαναγκασμού.

«Γυναίκες κάθε φυλής, κοινωνικοοικονομικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου γίνονται θύματα συντροφικής βίας,» σύμφωνα με τη Dr. Rebekah Gee. «Οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, κακή οικονομική κατάσταση και, γενικά, οι γυναίκες που εξαρτώνται οικονομικά από τους συντρόφους τους είναι πιο ευάλωτες και δυσκολεύονται πολύ να ανεξαρτητοποιηθούν.»

«Οι γιατροί μπορούν να υποψιαστούν την ύπαρξη αναπαραγωγικού εξαναγκασμού, όταν κάποια ασθενής με ιστορικό συντροφικής βίας εκφράζει την επιθυμία να πάρει μέτρα αντισύλληψης, αλλά διαρκώς χάνει τη συνταγή της, αλλάζει πολύ συχνά μέθοδο αντισύλληψης, έχει συχνές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή δείχνει αγχωμένη μήπως ο σύντροφός της ανακαλύψει τις αντισυλληπτικές της μεθόδους,» όπως υποστηρίζει η Dr. Park.

«Αν μια γυναίκα, ακόμα και μετά την παραδοχή της ύπαρξης αναπαραγωγικού εξαναγκασμού, επιλέγει να μείνει με τον ίδιο σύντροφο, θα ήταν καλό να λάβει πιο διακριτικές και ανθεκτικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή, υποδερμικά εμφυτεύματα ή αντισυλληπτική ένεση.»


http://www.sofokleousin.gr/archives/262086.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...