Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασφαλές το εμβόλιο κατά της γρίπης στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με ελληνική μελέτη



Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Ματθαίο Φαλάγγα μελέτησε την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης σε έγκυες. Ειδικότερα, εξετάστηκε η επίδραση του εμβολίου στη φυσιολογική ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου σε γυναίκες που πραγματοποίησαν το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα συγκριτικών, προοπτικών και αναδρομικών, περιγραφικών μελετών που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά έντυπα με θέματα Γυναικολογίας, Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας. Οι γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Obstetrics & Gynecology, όπου δημοσιεύθηκε η ελληνική ανάλυση, ο Δρ Φαλάγγας και οι συνεργάτες τους Κωνσταντίνος Πολύζος, Αθανάσιος Κωνσταντέλιας και Χρυσάνθη Πίτσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και σε υπο-αναλύσεις που περιλάμβαναν μόνο έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των οργάνων του σώματος.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι αλλαγές που επέρχονται κατά την εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις έγκυες γυναίκες στον ιό της γρίπης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για την έγκυο (σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό) καθώς και την πρόκληση επιπλοκών στο έμβρυο (πρόωρος τοκετός, μειωμένο βάρος γέννησης, αποβολή).

Λόγω των επιπλοκών της γρίπης κατά την κύηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τις εγκύους ως ομάδα υψίστης προτεραιότητας των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της γρίπης. Επίσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ από το 2004 ενθαρρύνουν τις έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανεξαρτήτου σταδίου κύησης.

Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία στην έγκυο ενάντια στη γρίπη και ενδέχεται μάλιστα να προστατεύσει μερικώς και το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες ζωής μέσω των μητρικών αντισωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγούμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένου βάρους γέννησης ή αποβολής, ενώ η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την ασφάλεια του εμβολίου όσον αφορά τη σωματική διάπλαση του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται, λοιπόν, ο ρόλος του θεράποντα γυναικολόγου, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει την έγκυο για τις επιπλοκές της γρίπης και την ασφάλεια του εμβολίου και να συστήσει αντιγριπικό εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την κάθε περίπτωση.


http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500034698

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...