Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ακτινογραφία της υγείας των Ελλήνων μέσα από έρευνα του ΙΚΠΙ



Μόνο 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν πολύ καλή υγεία ενώ συνεχίζουν να καπνίζουν σαν φουγάρα παντού ή σχεδόν παντού. Οι προληπτικές εξετάσεις για τους κατοίκους στη χώρα μας δεν είναι προτεραιότητα και ίσως πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης, ενώ φαίνεται οτι και η διατροφή μας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια που γινόμαστε όλο και πιο υπέρβαροι .

Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health VΙ που έκανε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον Κυριάκο Σουλιώτη, επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσα απο 1001 ερωτηματολόγια φάνηκε οτι το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι εξαιρετική ή πολύ καλή. Αυτοί που κυρίως δηλώνουν οτι η υγεία τους είναι κακή, είναι οι συνταξιούχοι 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση 17%. Το 39% δεν κάνει ούτε μέτρια φυσική άσκηση ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος , ενώ 17% είναι παχύσαρκοι και 42% υπέρβαροι. Το ποσοστό των καπνιστών παραμένει υψηλό παρότι έδειχνε ότι άρχισε να μειώνεται τα τελευταία χρόνια ιδίως στους νέους και κυμαίνεται στο 37% με 40% στους άνδρες και 34% στις γυναίκες. Όμως και και το παθητικό κάπνισμα παραμένει σε υψηλά ποσοστά παρά την απαγόρευση και υπολογίζεται στο 27% σε χώρους εργασίας, στο 78% στα εστιατόρια και στο 92% στις καφετέριες και τα μπαρ. Αποτέλεσμα της κρίσης και της ψυχικής πίεσης που δέχονται οι πολίτες είναι και η σημαντική μείωση από 49,5 σε 45,8 του δείκτη ψυχικής υγείας στον πληθυσμό.

Την ίδια ώρα που η έρευνα διαπιστώνει όλα αυτά για τον τρόπο ζωής μας σε σχέση με την υγεία μας 2 στους 10 από εμάς δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος, ενώ μόλις οι μισές γυναίκες κάνουν μαστογραφία. Ενδιαφέρον έχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι προσφεύγουμε πλέον σε ιδιώτες γιατρούς (60%) και χρησιμοποιούμε ελάχιστα τα ιατρεία του ασφαλιστικού ταμείου (8%).

Από όσους απάντησαν στα ερωτηματολόγια ένας στους τρεις γνωρίζει τι είναι τα γενόσημα φάρμακα, ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται, ενώ 83% δεν ζητά από τον ιατρό να δει αν το γενόσημο φάρμακο θα ήταν καλό στην περίπτωση της πάθησης του. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν πιο φθηνά φάρμακα απ αυτά που του δίνει ο γιατρός του και το 44% δηλώνει οτι κάθε μήνα διαθέτει για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, με αυτούς που διαθέτουν για τον ίδιο λόγο πάνω από το 10% του εισοδήματός τους, να ξεπερνούν το 15%.


http://medicalnews.gr/h-aktinografia-ths-ugeias-ton-ellinon-mesa-apo-ereuna-tou-ikpi/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...