Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι πρέπει να έχει μάθει το παιδί σας μέχρι να γίνει 4 ετών


Οι σύγχρονοι γονείς είναι γεμάτοι άγχη και ανησυχία για την ομαλή ανάπτυξη και την ορθή εξέλιξη του παιδιού τους. Από το πόσο επικοινωνιακό είναι και κατά πόσο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, μέχρι το ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει κατακτήσει, τα ορόσημα της ανάπτυξής του είναι ζητήματα που κάνουν τους γονείς να ρωτούν, να διαβάζουν και να ανησυχούν. Ιδού, λοιπόν, όλες οι γνώσεις και οι ικανότητες που πρέπει το παιδί σας να έχει κατακτήσει, πριν κλείσει τα τέσσερα χρόνια.

Κάλυψη (πολύ) βασικών αναγκών
Τα παιδιά μέχρι τα 4 έτη είναι σε θέση να καλύπτουν μόνα τους βασικές ανάγκες, ούτως ώστε να μπορούν σιγά-σιγά να οδηγηθούν στο δρόμο της (σχετικής) αυτονόμησης –και της εισόδου τους στη ζωή του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά, λοιπόν, έως τεσσάρων ετών, πρέπει να ξέρουν:

Να ντύνονται σχεδόν μόνα τους. Με λίγη βοήθεια από τη μαμά και το μπαμπά, ένα παιδί στα τέσσερά του χρόνια, μπορεί να μάθει να ντύνεται και να γδύνεται, αλλά και να βάζει τα παπούτσια του. Το να δένουν τα κορδόνια τους είναι… αποστολή πιο απαιτητική. Αν ωστόσο έχετε το κέφι να δείξετε στο παιδί πώς να το κάνει, μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικό μας άρθρο, που δείχνει τον ευκολότερο τρόπο.

Να πλένουν τα δόντια και τα χέρια τους. Αρχικά με την καθοδήγησή σας και αργότερα μόνα τους, τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- έτοιμα να φροντίζουν μόνα τους την υγιεινή τους.
Αρχίστε να του μαθαίνετε πώς να κάνει μπάνιο. Θα πρέπει να βρίσκεστε κάπου εκεί γύρω για να μην αδειάσει όλο το αφρόλουτρο και να μην κάνει μπάνιο και το… μπάνιο, αλλά τα τέσσερα έτη είναι μια ηλικία κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις βασικές κινήσεις για το λούσιμο και το σαπούνισμα.

Να τρώνε μόνα τους (και… αξιοπρεπώς). Σίγουρα θα λερωθεί λιγάκι -αφού οι κινητικές του δεξιότητες δεν είναι ακόμη εντελώς ανεπτυγμένες- αλλά μέχρι τα τέσσερα, το παιδί πρέπει να ξέρει να χειρίζεται σωστά το πιρούνι και να μην παίζει με το φαγητό του (ή, τουλάχιστον, να μην παίζει με το φαγητό του όλη την ώρα, κωλυσιεργώντας).

Να πηγαίνουν στην τουαλέτα –με μια βοήθεια στο σκούπισμα. Τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια, πρέπει να ξέρουν να κατεβάζουν παντελόνι και εσώρουχο και να κάνουν τσίσα τους χωρία βοήθεια. Όταν η επίσκεψη στην τουαλέτα είναι πιο… βρώμικη, τότε η μαμά και ο μπαμπάς είναι ακόμη απαραίτητοι.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Τα τέσσερα έτη είναι η κατάλληλη ηλικία για να αναλάβουν τα παιδιά ορισμένες μικρές ευθύνες, συμμετέχοντας στα του νοικοκυριού και διορθώνοντας την ακαταστασία που προκάλεσαν. Έτσι, θα μάθουν να συνεργάζονται με την ομάδα -που, εν προκειμένω, λέγεται οικογένεια- και να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Μάζεμα παιχνιδιών. Το δωμάτιο δεν θα είναι όπως αν το είχατε τακτοποιήσει εσείς, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας νοιάζει. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ωριμάσει (τηρουμένων, εννοείται των αναλογιών) και να αναλάβει μικρό-δουλειές που αφορούν το χώρο του.

Βοήθεια στο τραπέζι. Ένα τετράχρονο πιτσιρίκι είναι σε θέση να βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού, αλλά και στο μάζεμα. Διδάξτε από μικρή ηλικία στο παιδί να πηγαίνει –τουλάχιστον- το πιάτο και το ποτήρι του στον νεροχύτη.

Βοήθεια στο καθάρισμα του σπιτιού. Φυσικά, δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα τετράχρονο να βάλει σίδερο ή φτιάξει κανελόνια με κιμά, μπορείτε όμως να καθαρίζετε το σπίτι μαζί, βάζοντας μουσική που σας αρέσει και αναθέτοντάς του δουλειές (ανώδυνες!) όπως το να βάλει τα ρούχα του στα άπλυτα ή να ποτίσει τα λουλούδια.

Κρέμασμα και δίπλωμα ρούχων. Δείξτε στο παιδί πού και πώς να κρεμάει το μπουφάν και τα ρούχα του, αλλά και πώς να σκουπίζει τα πόδια του πριν μπει στο σπίτι.


ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Μπορεί να κρατήσει σωστά μολύβι και μαρκαδόρους και να ζωγραφίσει στοιχειωδώς. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να χειρίζονται σχετικά επιδέξια τα μολύβια και τους μαρκαδόρους και οι ζωγραφιές τους να είναι στοιχειωδώς κατανοητές.

Να κουμπώνει το παντελόνι του ή να ανεβάζει και να κατεβάζει ένα φερμουάρ. Θα του πάρει λίγη περισσότερη ώρα -και, αν βιάζεστε, θα πρέπει να επιστρατεύσετε αρκετή υπομονή- αλλά ένα παιδί αυτής της ηλικίας, μπορεί να κουμπώσει μόνο τη ζακέτα του και να βάλει τη ζώνη του.

Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες με μικρή βοήθεια. Πάντα υπό την στενή σας επίβλεψη (πρέπει να είστε μπροστά του, όταν κατεβαίνετε και πίσω του όταν ανεβαίνετε), το παιδί πρέπει να μπορεί να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες χωρίς φόβο.

Να μπορεί να χτυπάει παλαμάκια ρυθμικά. Σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους, τα τετράχρονα παιδιά, πρέπει να είναι σε θέση να κρατήσουν έναν πολύ απλό ρυθμό χτυπώντας παλαμάκια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Υποχώρηση του φόβου αποχωρισμού. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, το παιδί σας πρέπει να έχει μειώσει το άγχος αποχωρισμού και να μην νιώθει μεγάλη ανασφάλεια όταν, για παράδειγμα, βγαίνετε και το αφήνετε με τους παππούδες ή κάποιον φροντιστή.

Αίσθηση κινδύνου. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, πρέπει να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ενέχουν ορισμένες επιλογές ή κινήσεις τους. Πρέπει, φερ’ ειπείν, να έχουν μάθει να κοιτάζουν δεξιά και αριστερά πριν διασχίσετε ένα δρόμο ή να μην περπατούν επικίνδυνα κοντά στην θάλασσα, όταν κάνετε βόλτα σε ένα λιμάνι.

Ομαλό παιχνίδι με άλλα παιδιά. Οι κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού τεσσάρων χρονών, του επιτρέπουν να παίζει με άλλα παιδιά, χωρίς να χρειάζεται διαρκή επίβλεψη. Μέχρι τότε, πρέπει να έχει μάθει να μοιράζεται και να επιλέγει μόνο του το παιχνίδι ή την δραστηριότητα που το ευχαριστεί.

Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του περισσότερο με λόγια, παρά με κλάμα. Το παιδί μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεται ότι όταν κάτι το απογοητεύει, το στενοχωρεί ή το θυμώνει, μπορεί να το εξωτερικεύσει μιλώντας (έστω, γκρινιάζοντας) χωρίς ξεσπάσματα και κρίσεις θυμού.

Προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο. Όσο τα χρόνια περνούν, η αλληλεπίδραση των παιδιών με τον κόσμο αυξάνεται. Έως τα τέσσερα, ένα παιδί πρέπει να ενδιαφέρεται να λύσει κάποια απ' τα μυστήρια του κόσμου, κάνοντας συχνές ερωτήσεις στους ενήλικες για τα ζώα, τα υλικά, τους ανθρώπους, τα στοιχεία της φύσης κ.ο.κ.

mama365

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα