Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασβέστιο και οστεοπόρωση: Μύθοι και αλήθειες



Οι Αμερικανίδες παίρνουν καθημερινά περισσότερο ασβέστιο από κάθε άλλη γυναίκα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και όμως έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης.

Η σόδα όπως και άλλα υγρά διέρχονται τον στόμαχο και φτάνουν στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται γρήγορα στο αίμα από τις λάχνες του βλεννογόνου του.

Το ασβέστιο ρυθμίζει το σχηματισμό ενζύμων και ορμονών. Εμπλέκεται στην ενεργοποίηση αρκετών ενζύμων. Το αμινοξύ λυσίνη χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Οι γυναίκες αθλήτριες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες οργανικού ασβεστίου, εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων που έχουν

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο χρειάζεται στο στόμαχο ένα περιβάλλον κατάλληλο για την πέψη και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών παράγουν περίπου το 25% των οξέων του στομάχου σε σχέση με αυτό που παράγουν αυτοί των 20 ετών. Ακόμη είναι γνωστό ότι το 40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών δεν έχουν επαρκή ποσά οξέων στο στομάχι τους για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και μάλιστα χωρίς την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλκάλεων (διττανθρακικό ασβέστιο και φωσφορικό ασβέστιο).

Η διατήρηση ενός θετικού ισοζυγίου ασβεστίου στον οργανισμό εξαρτάται από την διαιτητική πρόσληψη και την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο. Άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ζωικών λευκωμάτων (ειδικά γαλακτοκομικά) είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερους ρυθμούς απώλειας οστικής μάζας. Διότι η πρόσληψη αυτών των τροφών αυξάνει την παραγωγή οξέων στο αίμα, τα οποία εξουδετερώνονται από τα ρυθμιστικά συστήματα των οστών, οπότε και κινητοποιείται το ασβέστιό τους. Ακόμη και όταν τρώει κανείς 1400 mg ασβεστίου καθημερινά, χάνει το 4% της οστικής του μάζας κάθε χρόνο, αν καταναλώνει τροφές με πολλά ζωικά είδη.

Το αγελαδινό γάλα είναι η μεγαλύτερη πηγή ασβεστίου και ζωικής πρωτεΐνης (λευκώματος). Έθνη που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και ζωικών λευκωμάτων έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας από νόσους των οστών. Η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα όπου λείπει το ασβέστιο από την τροφή. Η οστεοπόρωση οφείλεται σε απώλεια του ασβεστίου. Οι μεγάλες ποσότητες λευκωμάτων που υπάρχουν στο γάλα προκαλούν απώλεια του 50% του ασβεστίου που αποβάλλεται με τα ούρα. Μ’ άλλα λόγια διπλασιάζοντας την πρωτεϊνική πρόσληψη θα υπάρξει απώλεια 1-1,5 της μάζας του σκελετού ανά έτος σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν μία τέτοια γυναίκα χάνει 1-1,5% των οστικής της μάζας το χρόνο, σε 20 χρόνια τι θα γίνει; Όταν επέλθει η οστεοπόρωση τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα θα είναι υψηλά (διότι απομακρύνεται από τα οστά).

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο χρειάζεται ανάλογες ποσότητες και μαγνησίου. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες μαγνησίου. Χωρίς την παρουσία του μαγνησίου ο οργανισμός απορροφά το 25% του διαθέσιμου για απορρόφηση ασβεστίου του γάλακτος και των προϊόντων του. Οι γυναίκες που έχουν υψηλό λόγο ζωικών/φυτικών τροφών στο διαιτολόγιό τους είναι πιο βαριές (παχύσαρκες) και προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες λευκωμάτων. Αυτές έχουν σημαντικά αυξημένο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας, σε σχέση μ’ εκείνες που είναι χορτοφάγες. Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες ζωικές τροφές έχουν 4 φορές υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστού και καταγμάτων πλευρών.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το γάλα αποκαλείται «υγρό κρέας».

Κώστας Μαυροματίδης
renalkomotini
boro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...