Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν



Ενδιαφέροντα ευρήματα μελέτης


Παρά το γεγονός ότι 71 Κοινωνικά Φαρμακεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν λειτουργία στην ελληνική επικράτεια, ένδειξη της κοινωνικής ανάγκης που καλύπτουν, η εσωστρέφεια που τα χαρακτηρίζει αλλά και η άγνοια των πολιτών για το πως να δωρίσουν φάρμακα που δεν χρειάζονται ή τί να κάνουν με όσα έληξαν, έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες σκευάσματα ετησίως να καταλήγουν στα σκουπίδια. 

Οι παραπάνω ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα για την χρήση και δωρεά των περισσευούμενων οικιακών φαρμάκων με τίτλο «Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση», που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, την Πέμπτη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απόρροια της συνεργασίας των Φαρμακοποιών του Κόσμου και της GIVMED. 

Στο πρώτο σκέλος της έρευνας εξετάστηκε ο ρόλος των Κοινωνικών Φαρμακείων, σε δείγμα 23 τέτοιων δομών που λειτουργούν από 12 κοινωφελείς φορείς πανελλαδικά, το διάστημα Μάιος - Οκτώβριος 2017. Το 80% αυτών έχουν νομική μορφή και στο 60% των περιπτώσεων απασχολούν φαρμακοποιούς σε καθεστώς εθελοντικής συνεργασίας. Ο μέσος όρος των επωφελούμενων ατόμων ανά Κοινωνικό Φαρμακείο προσδιορίζεται στα 180 άτομα. 

Αναφορικά με τη διαχείριση των φαρμάκων, το 70% των Κοινωνικών Φαρμακείων γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τί φάρμακα διαθέτουν και το 60% ζητούν ιατρική συνταγή από τους επωφελούμενους προκειμένου να τους χορηγήσουν κάποιο σκεύασμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ένα 30% των κοινωνικών αυτών δομών διαθέτει εξειδικευμένο πρόγραμμα καταγραφής φαρμάκων. 

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο 78% των περιπτώσεων τα Κοινωνικά Φαρμακεία καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όμως, μόνο το 20% μπορεί να καλύψει κάποια επείγουσα φαρμακευτική ανάγκη. Επίσης, το 65% των δωρεών προέρχεται από πολίτες και μόλις το 10% από φαρμακευτικές εταιρείες. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο 70% των δομών υπάρχουν άτομα που δεν ακολουθούν την φαρμακευτική τους αγωγή λόγω κόστους (66,6%). 

Προβληματικό παραμένει το γεγονός ότι τα Κοινωνικά Φαρμακεία επιδεικνύουν μια εσωστρεφή συμπεριφορά, κοινοποιώντας στο 50% των περιπτώσεων μεταξύ τους τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν προκειμένου να τις καλύψουν. 

«Πάντως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κοινωφελείς φορείς καταφέρνουν να καλύψουν σημαντικό όγκο των φαρμακευτικών αναγκών της κοινωνίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 

Λίγοι γνωρίζουν τι να κάνουν τα ληγμένα φάρμακα
Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, που έγινε την περίοδο 6-11 Ιουλίου 2017, σε πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.310 ενηλίκων πολιτών, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, εξετάστηκε η διαχείριση των οικιακών φαρμάκων. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 54% του δείγματος είχε χρησιμοποιήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στο 93% των περιπτώσεων η αποθήκευση των σκευασμάτων γινόταν με προσοχή ώστε να μην αλλοιωθούν. Το 53% γνώριζε πολύ καλά τι φάρμακα διέθετε στο σπίτι του και το 39% έλεγχε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα τι περιείχε το οικιακό φαρμακείο. 

Ωστόσο, το 57% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν ληγμένα 1 έως 5 κουτιά φαρμάκων και μόλις το 40% τα επέστρεψε στο φαρμακείο, αφού το 37% του δείγματος τα πέταξε στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια. 

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το 50% του δείγματος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, με μόλις το 25% να γνωρίζει πως είναι για τα ληγμένα φάρμακα και το 7% να θεωρεί ότι είναι σημείο συλλογής των μη ληγμένων σκευασμάτων. 

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι «πολύ μικρό ποσοστό πολιτών γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της Δημόσιας Υγείας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 

Αναφορικά με τη δωρεά φαρμάκων μόνο το 28% του δείγματος είχε δωρίσει τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς το 68% ανέφερε ότι δεν είχε περισσευούμενα σκευάσματα προς δωρεά, επίσης υπήρχε το 49% δήλωσε ότι δεν γνώριζε που να τα δωρίσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική  κοινωνία δεν είναι εξοικιωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. 

Το μικρό ποσοστό των πολιτών, πάντως, που είχε δωρίσει φάρμακα στο 44% των περιπτώσεων τα είχε προσφέρει σε Κοινωνικά Φαρμακεία, αφού το 77% αυτών είχε θετική άποψη για τους κοινωνικούς αυτούς φορείς αφού δήλωσε ότι γνώριζε το έργο τους και τις ανάγκες που καλύπτουν. 

Προβληματικό είναι ωστόσο το εύρημα ότι 43% του δείγματος είχε δωρίσει ληγμένα φάρμακα, αναδεικνύοντας το έλλειμμα σωστής ενημέρωσης του κοινού για τη δωρεά φαρμάκων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας έχει εκδόσει στο πρόσφατο παρελθόν αναλυτικές οδηγίες για την ορθή απόρριψη των φαρμάκων αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση