Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

  

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας της γυναίκας, δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα από τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τη γυναίκα που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά ούτε και την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης διαιρείται σε δύο στάδια. Το περιεμμηνορυσιακό στάδιο και το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Στο περιεμμηνορυσιακό στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως πέντε έτη. Το μετεμμηνοπαυσιακό είναι το στάδιο των 12 μηνών μετά την τελευταία περίοδο. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και δεν απελευθερώνονται ωάρια.

Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, μειωμένη γονιμότητα, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές διάθεσης, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και αραίωση των μαλλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία την εμποδίζουν από τις καθημερινές της δραστηριότητες ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και την ορμονική θεραπεία έως ακόμα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να κατευνάσουν τα συμπτώματα. Επίσης, ύπνος σε δροσερό δωμάτιο και ενδυμασία που να επιτρέπει στη γυναίκα να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός της βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου ενδείκνυται επίσης για την αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα φάρμακα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας