Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

  

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας της γυναίκας, δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα από τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τη γυναίκα που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά ούτε και την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης διαιρείται σε δύο στάδια. Το περιεμμηνορυσιακό στάδιο και το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Στο περιεμμηνορυσιακό στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως πέντε έτη. Το μετεμμηνοπαυσιακό είναι το στάδιο των 12 μηνών μετά την τελευταία περίοδο. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και δεν απελευθερώνονται ωάρια.

Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, μειωμένη γονιμότητα, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές διάθεσης, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και αραίωση των μαλλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία την εμποδίζουν από τις καθημερινές της δραστηριότητες ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και την ορμονική θεραπεία έως ακόμα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να κατευνάσουν τα συμπτώματα. Επίσης, ύπνος σε δροσερό δωμάτιο και ενδυμασία που να επιτρέπει στη γυναίκα να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός της βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου ενδείκνυται επίσης για την αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα φάρμακα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.