Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

  

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας της γυναίκας, δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα από τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τη γυναίκα που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά ούτε και την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης διαιρείται σε δύο στάδια. Το περιεμμηνορυσιακό στάδιο και το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Στο περιεμμηνορυσιακό στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως πέντε έτη. Το μετεμμηνοπαυσιακό είναι το στάδιο των 12 μηνών μετά την τελευταία περίοδο. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και δεν απελευθερώνονται ωάρια.

Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, μειωμένη γονιμότητα, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές διάθεσης, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και αραίωση των μαλλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία την εμποδίζουν από τις καθημερινές της δραστηριότητες ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και την ορμονική θεραπεία έως ακόμα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να κατευνάσουν τα συμπτώματα. Επίσης, ύπνος σε δροσερό δωμάτιο και ενδυμασία που να επιτρέπει στη γυναίκα να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός της βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου ενδείκνυται επίσης για την αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα φάρμακα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...