Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

  

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας της γυναίκας, δεν είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ασθένεια. Αντίθετα, αποτελεί μία φυσική διαδικασία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης δεν αφαιρεί τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα από τη γυναίκα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τη γυναίκα που δεν έχει πια το βάσανο της περιόδου κάθε μήνα αλλά ούτε και την ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης διαιρείται σε δύο στάδια. Το περιεμμηνορυσιακό στάδιο και το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Στο περιεμμηνορυσιακό στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζεται επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως πέντε έτη. Το μετεμμηνοπαυσιακό είναι το στάδιο των 12 μηνών μετά την τελευταία περίοδο. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και δεν απελευθερώνονται ωάρια.

Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, μειωμένη γονιμότητα, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές διάθεσης, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και αραίωση των μαλλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που η γυναίκα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία την εμποδίζουν από τις καθημερινές της δραστηριότητες ή υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής, μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις, από απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και την ορμονική θεραπεία έως ακόμα και τις εναλλακτικές θεραπείες. Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορούν να κατευνάσουν τα συμπτώματα. Επίσης, ύπνος σε δροσερό δωμάτιο και ενδυμασία που να επιτρέπει στη γυναίκα να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός της βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου ενδείκνυται επίσης για την αποφυγή πόνου και άλλων προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα φάρμακα. Η ορμονική θεραπεία βοηθά στις εξάψεις, τους νυκτερινούς ιδρώτες, την κολπική ξηρότητα και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, έχει συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…