Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέση της απώλειας μαλλιών με την τεστοστερόνη



Η απώλεια μαλλιών των ανδρών μπορεί να συμβεί μέσω αρκετών μηχανισμών, ωστόσο μπορεί να σχετίζεται και με τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι γνωστή ως ανδρογενής αλωπεκία.

Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια του τριχωτού της κεφαλής. Η ανδρογενής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες μέσω του μηχανισμού των ανδρογόνων. Ενώ το σύνδρομο αυτό είναι τεχνικά μια κατάσταση χαμηλής τεστοστερόνης, στην πραγματικότητα το σώμα βιώνει υψηλά επίπεδα ανδρογόνων μέσω του μηχανισμού της διυδροτεστοστερόνης (DHT), ενός μεταβολίτη της τεστοστερόνης με ισχυρές ανδρογονικές επιδράσεις.

Φυσιολογία των μαλλιών
Σε έναν υγιή θύλακα της τρίχας η διυδροτεστοστερόνη συνδέεται με τους υποδοχείς ανδρογόνων σ’ αυτούς τους θύλακες. Η διυδροτεστοστερόνη έχει ισχυρή επίδραση σ’ αυτούς τους υποδοχείς, αναστέλλοντας άμεσα την ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φυσιολογικά άτομα και είναι η διαδικασία που επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών.

Η παθογένεια της τριχόπτωσης
Η κυκλοφορούσα τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη από το ένζυμο 5-α-αναγωγάση. Οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα 5-α-αναγωγάσης μπορεί να αναπτύξουν μια κατάσταση υψηλής διυδροτεστοστερόνης (DHT) / χαμηλής τεστοστερόνης. Η παθολογική απώλεια των μαλλιών συμβαίνει όταν η διυδροτεστοστερόνη ενός ατόμου φτάσει σε επίπεδα που οι ανασταλτικές της επιπτώσεις αντισταθμίζουν τις ευεργετικές σε ό,τι αφορά τον θύλακα της τρίχας. Ως εκ τούτου, ενώ η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με την απώλεια μαλλιών, ο παθολογικός μηχανισμός ενεργοποιείται μέσω των αυξημένων επιπέδων της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Αυτό προοδευτικά οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή μαλλιών, που είναι και λιγότερο χρωματισμένα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αρχικά αραίωση και τελικά απώλεια μαλλιών.

Εμφάνιση τριχόπτωσης και εξέλιξη
Η ανδρογενής αλωπεκία ξεκινά με υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής, που εξελίσσεται σε αραίωση στο μπροστινό επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Στη συνέχεια παρατηρείται λέπτυνση της κορυφής και σχηματισμός ενός φαλακρού μπαλώματος που μπορεί τελικά να διευρυνθεί και να συνδυαστεί με την πρόσθια υποχώρηση. Η γυναικεία τριχόπτωση παρουσιάζεται συνήθως με διάχυτη λέπτυνση του μετωπιαίου ή βρεγματικού τριχωτού της κεφαλής.

Πρόληψη και θεραπεία
Η θεραπεία της νόσου προσεγγίζεται με βάση τις γνώσεις που υπάρχουν σχετικά με την παθογένεσή της. Φάρμακα που βρίσκονται ακόμα σε πειραματική φάση είναι αναστολείς που στοχεύουν στην μείωση της υπερπαραγωγής DHT, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι με ευεργετικό τρόπο για τον θύλακα της τρίχας. Προς το παρόν οι υποκείμενες θεραπείες σχετίζονται με τη μειωμένη τεστοστερόνη και περιλαμβάνουν αγωγή με μινοξιδίλη και φιναστερίδη. Αυτές οι θεραπείες είναι εγκεκριμένες για τη θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας. Ενώ είναι, όμως, αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά τη μείωση της εξέλιξης της νόσου, αυτές οι θεραπείες επιτρέπουν μόνο μερική εκ νέου ανάπτυξη των τριχών που έχουν ήδη χαθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω