Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να διαχειριστούμε… το χάος



Χάος. Πόσες φορές μας έχει έρθει να αποκαλέσουμε έτσι την καθημερινότητά μας; Ένα χαμένο λεωφορείο, την χειρότερη στιγμή. Ακυρωμένα ραντεβού στο παρά πέντε, επιπλέον δουλειά πάνω που λέγαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε… Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας καταστρέψουν την ημέρα, και να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στα συναισθήματά μας. Και εκείνες τις στιγμές πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε το χάος—αρκεί να ξέρουμε να το κάνουμε σωστά.
Και, υποθέτουμε, είναι πλέον γνωστό ότι το να κατσουφιάσουμε ή να αποφύγουμε εντελώς να αναγνωρίσουμε τα άσχημα συναισθήματα, ή – ακόμα χειρότερα – να τα πνίξουμε στο αλκοόλ, είναι οι χειρότερες επιλογές μας. Ας δούμε τώρα, λοιπόν, τι μπορούμε όντως να κάνουμε.

Βρείτε τις κατάλληλες στρατηγικές για εσάς
Είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει αρκετές τεχνικές για να χαλαρώσετε, και είναι εξίσου πιθανό να έχετε ανακαλύψει πλέον τι λειτουργεί καλύτερα για εσά- όπως (και αυτό είναι πιο σημαντικό, και μαθαίνεται με τον άσχημο τρόπο) και το ποιες τεχνικές σας ρίχνουν σε έναν φαύλο κύκλο θλίψης. Έπειτα, αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείτε αυτές τις τεχνικές να τις εφαρμόζετε τακτικά και όχι μόνο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αναγνωρίστε ότι η στρατηγική σας δεν λειτουργεί για όλους…
…και το ανάποδο, φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι α) θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετούς τρόπους να ηρεμήσετε το στρες σας, και β) αν κάποιος γνωστός ή φίλος σας έχει καταφέρει να βρει κάτι που του ταιριάζει, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βοηθήσει και εσάς η ίδια τεχνική. Μην απογοητεύεστε.
Υπάρχουν τρία βασικά είδη στρατηγικών που μπορείτε να ακολουθήσετε. Μπορείτε είτε να αποσπάσετε την προσοχή σας, είτε να ηρεμήσετε το στρες, είτε να βρείτε μια ισορροπία. Ας αναλύσουμε αυτές τις τρεις στρατηγικές, με ένα υποθετικό σενάριο.

Πείτε πως είστε, απόγευμα Παρασκευής, στο γραφείο, και λίγο πριν φύγετε, σας έρχεται ένα email από έναν πελάτη, ο οποίος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος και είναι αρκετά αγενής. Στους παραλήπτες του email είναι και το αφεντικό σας. Δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε.
Απόσπαση προσοχής: Το να αποσπάσουμε την προσοχή μας είναι καλύτερη επιλογή από το να αγνοήσουμε ή να πνίξουμε το πρόβλημα, επειδή μας επιτρέπει, σε ένα υγιές πλαίσιο, να αποστασιοποιηθούμε από αυτό και να το λύσουμε με ψυχραιμία. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απόσπαση προσοχής θα ήταν να κλείσετε το email, και να πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να το δουλέψετε και αύριο, με καθαρό μυαλό.

Καθησυχασμός: Οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει άμεσα εκείνη την στιγμή, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο πρόβλημα και να το λύσετε χωρίς άγχος, είναι κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Μπορείτε να κάνετε μία σύντομη βόλτα, να ακούσετε μουσική, να μιλήσετε με έναν φίλο σας, ακόμα και να κάνετε γυμναστική.

Εξισορρόπηση: Εδώ προσπαθούμε να φέρουμε την λογική πίσω στην κυρίαρχη θέση, με το να εκφράζουμε και τα συναισθήματά μας, αλλά και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα άμεσα. Μπορούμε να κάνουμε λίστες με tasks που πρέπει να εκπληρωθούν, να ζητήσουμε βοήθεια (που δεν είναι ποτέ ντροπή-πόσο μάλλον, είναι σημάδι επαγγελματισμού), αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να αισθανόμαστε πληγωμένοι ή θυμωμένοι. Ναι, αυτά τα αισθήματα είναι αρνητικά, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πάντα.
Το να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά, δεν είναι λύση. Η άρνηση δεν είναι ποτέ υγιής τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση