Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς επηρεάζουν τα γλυκά τον οργανισμό μας;



Όλοι μας τρώμε γλυκά—καλώς ή κακώς. Ναι, μπορούμε να πούμε και καλώς, επειδή υπάρχουν ορισμένες γλυκές συνταγές που μπορούν να είναι πολύ υγιεινές. Αλλά τώρα μιλάμε για τα άλλα γλυκά. Εκείνα τα αμαρτωλά, τις ένοχες απολαύσεις. Ξέρουμε ότι είναι κακά για εμάς, αλλά δεν το αναλύουμε συχνά σε βάθος—πέρα από το γνωστό, ότι έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά, επειδή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

…στα δόντια
Οι καραμέλες, τα γλυκά – και ειδικά όσα είναι μαστιχωτά και μπορούν να κολλήσουν στα δόντια – καταστρέφουν τα δόντια μας. Μένουν πάνω και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, ακόμα και με έντονο βούρτσισμα, και τα σάκχαρά τους αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα επικίνδυνα βακτήρια.

…στο βάρος
Ένα γλυκάκι πού και πού δεν θα μας κάνει καλό. Η τακτική τους, όμως, κατανάλωση, μας προσθέτει καθημερινά έξτρα θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, πολλές θερμίδες, και αν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, μπορεί να καταναλώνουμε μέχρι και 1.000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

…στην καρδιά
Αν η διατροφή μας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα (πολύ άσχημα) αποτελέσματα θα γίνουν ορατά στην καρδιά μας. Οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονται ραγδαία. Και, ναι, ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους είναι η σοκολάτα.

…στην διάθεση
Μια μελέτη του 2016 συσχέτισε την κατανάλωση γλυκών και πρόσθετης ζάχαρης με συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 23.000 ενηλίκων, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκά είχαν μέχρι και 23% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν τακτικά συμπτώματα της νόσου.

…στις αρθρώσεις
Η πρόσθετη ζάχαρη στην διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κυτοκινών, που προκαλούν φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition, έπειτα από εξέταση δεδομένων από περίπου 200.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μέχρι και 63% αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

…στο πάγκρεας
Κάθε φορά που τρώμε κάτι που περιέχει ζάχαρη, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη. Αν καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, το πάγκρεας καταπονείται σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Το αποτέλεσμα; Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και ραγδαία αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την