Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κολπική μαρμαρυγή


Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο κοινός τύπος της αρρυθμίας ή του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Σε μια αρρυθμία, η καρδιά μπορεί να χτυπά πολύ γρήγορα ή πάρα πολύ αργά, με ακανόνιστο τρόπο.

1. Πώς προκαλείται
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που προκαλείται από το γεγονός ότι οι άνω θάλαμοι της καρδιάς (οι κόλποι) χτυπούν πολύ γρήγορα και ακανόνιστα, χωρίς να είναι συγχρονισμένοι με τους δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες).

2. Ηλεκτρικό πρόβλημα
Οι γιατροί περιγράφουν μερικές φορές τα προβλήματα στην καρδιά, είτε ως «υδραυλικά προβλήματα», είτε ως  «ηλεκτρικά προβλήματα». Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα ηλεκτρικό πρόβλημα. Με κάθε κτύπο της καρδιάς, ένα ηλεκτρικό σήμα μεταδίδεται από την κορυφή της καρδιάς προς τον πυθμένα. Δεδομένου ότι το σήμα ταξιδεύει, κάνει την καρδιά να συστέλλεται και να αντλεί το αίμα. Στην κολπική μαρμαρυγή, τα τυχαία ηλεκτρικά σήματα διαταράσσουν το κανονικό πρότυπο άντλησης αίματος της καρδιάς.

3. Σημάδια και συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής
Τα σημάδια της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν ακανόνιστους και γρήγορους χτύπους της καρδιάς, αίσθημα ότι η καρδιά πάλλεται, ζάλη, εφίδρωση και πόνο στο στήθος ή πίεση, δύσπνοια ή άγχος, κούραση κατά την άσκηση και λιποθυμία. Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής.

4. Ποιος εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή;
Ο κίνδυνος της κολπικής μαρμαρυγής αυξάνει με την ηλικία. Η μέση ηλικία για τους άνδρες για κολπική μαρμαρυγή είναι τα 66 χρόνια. Για τις γυναίκες, είναι περίπου τα 74 χρόνια.

5. Οι κίνδυνοι της κολπικής μαρμαρυγής
Οι δύο πιο σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 5 φορές. Στην πραγματικότητα, η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι είναι η αιτία του 15-20% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της θεραπείας.

6. Οι στόχοι της θεραπείας
Οι στόχοι της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν  τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου με την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και την αποκατάσταση του κανονικού ρυθμού. Αν υπάρχουν υποκείμενες διαταραχές που συμβάλλουν στην κολπική μαρμαρυγή, η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι επίσης μέρος της θεραπείας.

7. Φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή
Διάφοροι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, γεγονός που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Φάρμακα όπως οι  β-αναστολείς και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να συνταγογραφηθούν για να δημιουργήσουν έναν κανονικό καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο και άλλα φάρμακα μπορούν να ληφθούν για να φέρουν την καρδιά ξανά σε κανονικό ρυθμό. Διαφορετικά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για μερικούς ανθρώπους από ό,τι για τους άλλους. Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό των θεραπειών.

8. Διαδικασίες για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής
Οταν τα φάρμακα δεν είναι αρκετά για να φέρουν την καρδιά ξανά σε ρυθμό, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που μπορεί να δοκιμάσετε. Σε ανάταξη, τα χαμηλής ενέργειας σοκ που δίνονται στην καρδιά σας μπορούν να προκαλέσουν ένα κανονικό ρυθμό. Προσωρινά κοιμάστε προτού λάβετε τα σοκ, και τα σοκ δεν είναι επώδυνα. Ενας καθετήρας κατάλυσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

9. Ζώντας με ασφάλεια με την κολπική μαρμαρυγή
Για να ζείτε με ασφάλεια με την κολπική μαρμαρυγή και για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, να αθλείστε τακτικά. Ξεκινήστε αργά, αν είστε κουρασμένοι και κλιμακώστε προοδευτικά την ένταση της προπόνησης. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Η δίαιτα και η άσκηση θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας, το οποίο βοηθά τη συνολική υγεία της καρδιάς σας. Αποφεύγετε τις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και καφεΐνης, που μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Αν είστε καπνιστής, κόψτε τη συνήθεια.

10. Να είστε ένας ενεργός ασθενής
Η συνεχής ιατρική περίθαλψη είναι σημαντική για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Μην παραλείπετε ραντεβού. Κρατήστε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε και να τη φέρνετε μαζί σας σε όλες τις επισκέψεις στο γιατρό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας να παίρνετε όλα τα φάρμακά σας. Αν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε το αίμα σας τακτικά. Τέλος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή σας. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να παρεμβαίνουν στα αντιπηκτικά φάρμακα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παλινδρόμηση της χολής

Περιγραφή Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή - ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας - επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο σας (το σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας). Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύεται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση της χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τις αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Αντ 'αυτού, η παλινδρόμηση της χολής πιο συχνά διαχειρίζεται με φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, με χειρουργικές επεμβάσεις. Συμπτώματα Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει η παλινδρόμηση της χολής είναι: Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι σοβαρό Η συχνή καούρα - ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται σε λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας Ναυτία Εμετός Π

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την