Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί τα συμπτώματα του βήχα χειροτερεύουν τη νύχτα

  

Οταν ταλαιπωρείστε από έναν επίμονο βήχα και άλλα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, υπάρχουν πάντα κάποια σχετικά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ενας γενναίος αριθμός υγρών-χυμών, κάποια αναλγητικά, ένα αποσυμφορητικό και πολλή ξεκούραση είναι αυτά που χρειάζεστε. Πράγματι, η ξεκούραση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το σώμα καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Κάποιες φορές όμως -κι αυτό μοιάζει με ειρωνεία-η απόλυτη ξεκούραση είναι το πιο δύσκολο πράγματα που μπορεί να επιτευχθεί. Ο λόγος; Ο βήχας. Υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που κάποιος ξαπλώνει για να ξεκουραστεί και διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει να βήχει. Ακριβώς όταν χρειάζεται περισσότερο τον ύπνο, τότε είναι που τα συμπτώματα του βήχα τον κρατούν άυπνο και τον ταλαιπωρούν, πολλές φορές για όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, των ΗΠΑ, ένα ποσοστό περίπου 35% των ανθρώπων αναφέρει πως η ποιότητα του ύπνου τους είναι ήδη «φτωχή». Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία είναι ακόμα πιο σημαντικό να επιλύσετε το πρόβλημα του βήχα σας και να μπορέσετε να ξεκουραστείτε.

Η επιστήμη για τον βήχα που χειροτερεύει τη νύχτα
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα συμπτώματα του βήχα επιδεινώνονται ή φαίνεται να επιδεινώνονται τη νύχτα.

Βαρύτητα
Ο σημαντικότερος λόγος που ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα, είναι η βαρύτητα. Οταν ξαπλώνουμε η βλέννα αρχίζει αυτόματα να συσσωρεύεται. Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμιστεί αυτή η «βαρυτική έλξη» είναι η ανύψωση. Χρησιμοποιείστε ένα επιπλέον μαξιλάρι, ή ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι, που θα σας ανασηκώσει και θα μπορέσει να συγκρατήσει τη βλέννα, ώστε αυτή να μην συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Ξηρό, εσωτερικό περιβάλλον
Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και έναν ερεθισμένο λαιμό, καθιστώντας τον νυχτερινό σας βήχα χειρότερο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε στο σπίτι έναν υγραντήρα, για να επαναφέρετε την υγρασία στον αέρα και να διευκολύνετε την αναπνοή, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε φροντίσει σωστά τη μονάδα. Οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να ανακυκλώσετε τα μικρόβια στον αέρα ή να αναπαράγετε άλλες ασθένειες. Και εννοείται πως το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας άνθρωπος με κρυολόγημα ή γρίπη είναι να βιώσει επιπλοκές. Πολλές βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να ενεργοποιηθούν. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη, προκαλούνται από πνευμονία, που χτυπάει όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν «ξεμπερδέψει» με τη γρίπη που τους ταλαιπωρούσε. Για να εξασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα με ασφαλή τρόπο, φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που τον συνοδεύουν.

Προτού «δαιμονοποιήσετε» το βήχα σας σκεφτείτε το εξής: O βήχας είναι πράγματι σημαντικός γιατί βοηθά τον οργανισμό να γίνει καλά. Το αντανακλαστικό του βήχα βοηθά να κρατήσετε καθαρούς λαιμό και αεραγωγούς. Είναι πράγματι ενοχλητικός, αλλά αυτός ο επίμονος βήχας διαλύει τη βλέννα και βοηθά το σώμα σας να γίνει καλά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον βραδινό ξηρό βήχα
Τις περισσότερες φορές ο βήχας σχετίζεται με το κρυολόγημα και τη γρίπη, εντούτοις είναι επωφελής γιατί καθαρίζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Μερικές φορές όμως έχει κάποιος έναν ξηρό βήμα που επιμένει και παραμένει. Ο ξηρός βήχας μπορεί να δημιουργήσει θωρακικό πόνο και να σας εμποδίσει να λάβετε την απαραίτητη ξεκούραση.

Oταν φαίνεται ότι απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να βήχετε, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

• Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά όλο το βράδυ πριν από τον ύπνο. Τα υγρά μπορεί να βοηθήσουν να λειανθεί η βλέννα στο λαιμό σας και να διευκολύνεται ο βήχας.

• Πριν πάτε για ύπνο, πιπιλίστε μια καραμέλα για το βήχα για να μαλακώσει το λαιμό σας και να μειωθεί η επιθυμία για βήχα.

• Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για το καλύτερο φάρμακο βήχα που έχει συνταγογραφηθεί ειδικά για έναν ξηρό βήχα.

• Καλέστε το γιατρό σας εάν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από 7 έως 10 ημέρες. Αν ο βήχας σας παραμένει με ρινικά συμπτώματα που βελτιώνονται αλλά και πάλι χειροτερεύουν, θα πρέπει να ελέγξετε για ιγμορίτιδα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνταγογραφηθεί αντιβιοτικό.

Αν ξυπνάτε με βήχα, ή ο βήχας διαρκεί περισσότερο από μία-δύο εβδομάδες αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης κατάστασης, όπως βρογχίτιδα, χρόνια ιγμορίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άσθμα ή πνευμονία, οπότε η συμβουλή του γιατρού είναι ζωτικής σημασίας.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να έχετε πιο ποιοτικό ύπνο το βράδυ. Θυμηθείτε, ωστόσο, πως ενώ ο βήχας μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ανάκαμψή σας, είναι εντούτοις σημαντικό να δώσετε προσοχή στην πορεία της ασθένειάς σας. Εάν συνεχίζετε να αισθάνεστε χειρότερα και ο βήχας επιμένει, τότε καλέστε το γιατρό σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση