Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο νοσοκομείο κάθε χρόνο ένας στους πέντε 'Έλληνες!



Τις παθογένειες του συστήματος ή κάποια κρυφή νοσηρότητα αναδεικνύει ο τεράστιος αριθμός των εξιτηρίων από τα ελληνικά νοσοκομεία;
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον το πώς γίνεται να νοσηλεύεται κάθε χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία η αναλογία είναι μία νοσηλεία ανά δέκα κατοίκους.
Η αλήθεια είναι πως το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι νοσοκομειοκεντρικό. Τα περισσότερα, δηλαδή, περιστατικά καλύπτονται σε νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί σε δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας, οι οποίες σπανίζουν ή υπολειτουργούν.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους υπερφόρτωσης των νοσηλευτικών μονάδων και των χαμηλών δεικτών ικανοποίησης των ασθενών.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν μία σειρά από παραδοξότητες που παρατηρούνται στο σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν κάποια υψηλή νοσηρότητα στον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται χαμηλά σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι, όμως, πολύ ψηλά στα εξιτήρια που δίνονται κάθε χρόνο, καθώς και σε εκείνα που αφορούν νοσηλεία για καρκίνο.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση σε εξιτήρια μεταξύ των 40 χωρών του ΟΟΣΑ που συγκρίνονται.


Κατά μέσο όρο, έχει 196,5 εξιτήρια τον χρόνο ανά 1.000 κατοίκους, το οποίο με μία σειρά απλοποιήσεων οδηγεί στην αναλογία ένα εξιτήριο ανά πέντε κατοίκους! Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ρωσία.
Είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (156 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους) και απέχει σημαντικά από το ποσοστό άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κάθε χρόνο περίπου τα μισά εξιτήρια από όσα δίνονται στην Ελλάδα!
Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκαλεί ο επόμενος πίνακας, ο οποίος αναφέρεται στα εξιτήρια έπειτα από νοσηλεία για καρκίνο.



Σε αυτόν, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Αυστρία, με 24,4 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους ή ένα εξιτήριο ανά 41 πολίτες.
Το στοιχείο δεν συνάδει καθόλου με τα κρούσματα καρκίνου που καταγράφονται στην Ελλάδα. Συμβαίνει ακριβώς αντίθετο, καθώς η χώρα μας, μαζί με το Μεξικό, έχει τα λιγότερα κρούσματα καρκίνου στον ΟΟΣΑ!



Η Ελλάδα είναι αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο του Οργανισμού και στη θνησιμότητα από όλες τις μορφές της νόσου...
Όλα δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά (και) στην Υγεία. Το σύστημα είναι στρεβλό σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται σε ένα ακόμη γράφημα του ΟΟΣΑ.
Δείχνει πως η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες νοσοκομειακές δαπάνες στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού (40%), επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα “νοσοκομειοκεντρικό” σύστημα.
Η διάρθρωσή του οδηγεί σε υψηλά κόστη και υστέρηση στη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία θα κάλυπτε πιο σωστά τα περισσότερα περιστατικά και θα ανακούφιζε και τα ίδια τα νοσοκομεία.
Επιβεβαιώνει, δε, τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πολιτικές Υγείας, αλλά πολιτικές ασθένειας...



Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...