Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυξάνονται οι διατροφικές αλλεργίες σε παιδιά και ενήλικες



Αύξηση 21% από το 2010 έως σήμερα παρουσιάζουν τα περιστατικά παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Ωστόσο, μια δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι σχεδόν οι μισές διατροφικές αλλεργίες (ποσοστό 45%) εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση.

Οι δύο έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Βοστώνη, δείχνουν ότι οι αλλεργίες σε μία ή περισσότερες τροφές εμφανίζουν διαχρονική αύξηση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι σχεδόν το 2,5% των παιδιών (ένα στα 40) έχει αλλεργία στα φιστίκια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον οργανισμό. Πάντως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλεργία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν –με καθοδήγηση γιατρού– οι γονείς δίνουν φιστίκια στα παιδιά τους από μωρά, όταν αυτά έχουν ήδη εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα, όπως σοβαρό έκζεμα.

Εκτός από τα φιστίκια, σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι αλλεργίες σε άλλους ξηρούς καρπούς, στα οστρακοειδή, στο σουσάμι κ.ά. Η πιο συχνή διατροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων (σε ποσοστό 3,6%), σύμφωνα με τις νέες μελέτες, είναι αυτή στα οστρακοειδή, ενώ στους ξηρούς καρπούς έχει αλλεργία το 1,8% των ενηλίκων.
H διάγνωση μιας διατροφικής αλλεργίας συχνά δεν είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…