Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έξι «σιωπηλά» σημάδια του καταρράκτη

  

Ο καταρράκτης είναι η κυριότερη αιτία απώλειας της όρασης στα άτομα 40 ετών και άνω, όμως πολλές φορές τα συμπτώματα που προκαλεί περνούν απαρατήρητα.

Με τον όρο «καταρράκτης» περιγράφεται το θόλωμα του φακού του ματιού. Η απουσία πόνου που χαρακτηρίζει τον καταρράκτη αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο που η διάγνωσή του γίνεται συχνά με μεγάλη καθυστέρηση.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που πρέπει να μας ενεργοποιήσουν ώστε να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο;

1. Θολή όραση
Η όραση μπορεί να είναι θολή σε ένα τμήμα του οπτικού πεδίου ή να είναι γενικευμένη. Αρχικά η αλλοίωση της όρασης είναι μικρή, οπότε μπορεί να μην αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα, όμως σταδιακά εντείνεται η αίσθηση ότι κοιτάζουμε μέσα από ένα λερωμένο τζάμι. Επειδή η θολή όραση αποτελεί σύμπτωμα και άλλων κοινών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη για να γίνει σωστή διάγνωση.

2. Αλλοίωση της αντίληψης των χρωμάτων
Λόγω της θόλωσης του φακού του ματιού, τα χρώματα είναι λιγότερο ζωντανά και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο μουντά. Επίσης, το λευκό χρώμα γίνεται αντιληπτό ως μπεζ ή κίτρινο.

3. Ευαισθησία στο φως
Επίπεδα φωτισμού που παλαιότερα θεωρούνταν ανεκτά πλέον γίνονται αντιληπτά ως πολύ έντονα και προκαλούν δυσφορία. Αυτό ισχύει τόσο για τα φώτα σε εσωτερικούς χώρους όσο και στο φυσικό φως του ήλιου. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχει μια αίσθηση ότι γύρω από την πηγή του φωτός υπάρχει ένα «φωτοστέφανο». Το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στον καταρράκτη, καθώς η πάθηση έχει σαν συνέπεια ο φακός του ματιού να διαχέει περισσότερο φως.

4. Δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα
Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καταρράκτη είναι ότι διαταράσσει την ικανότητα του ματιού να ισορροπεί την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Έτσι, τα φώτα του δρόμου και των φαναριών ή των άλλων αυτοκινήτων δυσκολεύουν πολύ την οδήγηση. Επίσης, δεν αποκλείεται αυτές οι πηγές έντονου φωτός να προκαλούν στον οδηγό και πονοκεφάλους.

5. Δυσκολία ανάγνωσης της εφημερίδας
Αν τα γυαλιά πρεσβυωπίας δεν διευκολύνουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανάγνωση των μικροσκοπικών γραμμάτων της εφημερίδας, ίσως η αιτία της δυσκολίας είναι ο καταρράκτης. Στην περίπτωση αυτή, το σύμπτωμα οφείλεται σε μεταβολές στη διάταξη των πρωτεϊνών στο εσωτερικό του φακού που σαν αποτέλεσμα έχουν να μην περνά από το μάτι αρκετό φως ώστε να είναι διακριτά τα μικρά γράμματα.

6. Διπλή όραση (διπλωπία)
Η διπλή όραση εμφανίζεται σε πιο προχωρημένα στάδια του καταρράκτη και μπορεί να επηρεάσει μόνο το ένα ή και τα δύο μάτια. Διπλή όραση μπορεί να προκαλέσει επίσης η ξηροφθαλμία, ο αστιγματισμός ή και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...