Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς διαλέγουμε την καλύτερη θεραπεία στην Ευρώπη και όχι εντός συνόρων




Λιγότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (49%) είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την κάλυψη που τους παρέχει το σύστημα υγείας της χώρας τους, ενώ μόλις 17% των Ευρωπαίων γνωρίζουν τις αποζημιώσεις που παρέχουν τα συστήματα υγείας σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ακόμη λιγότεροι, μόλις το 10% των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για την διασυνοριακή περίθαλψη και τα εθνικά σημεία επικοινωνίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα του Ευρωβαρόμετρου, η Ευρωβουλευτής Françoise Grossetête ως  εισηγητής για την οδηγία σχετικά με τη διασυνοριακή περίθαλψη επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να αποδώσει πλήρως η σχετική οδηγία που έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των ασθενών όταν αυτοί λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πριν εφαρμοστεί η εν λόγω οδηγία, δεν υπήρχε νομική βεβαιότητα και οι ασθενείς δεν είχαν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος ή και επιστροφή των εξόδων τους, τονίζει. Υπ΄ αυτή την έννοια, πρόκειται για νομοθετική πράξη με σαφή επίδραση στους πολίτες της Ε.Ε.”.

Παρότι η οδηγία δεν παρακινεί τους πολίτες να κάνουν «ιατρικό τουρισμό» στην Ευρώπη, ούτε ενθαρρύνει τους ασθενείς να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, εντούτοις τους προτρέπει να αξιοποιούν την μεγαλύτερη εμπειρογνωμοσύνη και να επιλέγουν την καταλληλότερη θεραπεία που υπάρχει, έστω κι αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους.  Η οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη, ενίσχυσε τη νομική βεβαιότητα για την επιστροφή των εξόδων, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις εθνικές αρχές διαχείρισης. Παράλληλα, προήγαγε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Σπάνιες παθήσεις
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της οδηγίας είναι η λειτουργία των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς για τις πολύπλοκες και σπάνιες παθήσεις. Τα δίκτυα αυτά συνδέουν μεταξύ τους κέντρα θεραπείας σε διάφορες χώρες, τα οποία ειδικεύονται στους ίδιους θεραπευτικούς τομείς.

Η δομή τους βοηθά στη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της διαχείρισης σπάνιων ασθενειών, και παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες και συμπράξεις δίνοντας ελπίδα ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην έρευνα.

Ήδη η Επιτροπή μπόρεσε επίσημα να θέσει σε λειτουργία την πρώτη ομάδα 24 δικτύων αναφοράς. Τα δίκτυα αυτά αποτελούν χειροπιαστό παράδειγμα του οφέλους που μπορεί να παράγει η Ευρώπη όταν επιλέγεται η συνεργασία αντί της απομόνωσης.  Για την ενημέρωση των πολιτών έχουν συσταθεί εθνικά σημεία επαφής, αλλά πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην λειτουργούν, παρότι τα δίκτυα αναφοράς υπάρχουν.

Η κ. Grossetête καταλήγοντας σημειώνει πως “επιπλέον, στο πλαίσιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής υγείας, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, όμως παρότι η διασύνδεση αυτή είναι απαραίτητη, δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να συμμετάσχουν. Πρόκειται για ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον”.

Πηγή: Healthmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε