Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς διαλέγουμε την καλύτερη θεραπεία στην Ευρώπη και όχι εντός συνόρων
Λιγότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (49%) είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την κάλυψη που τους παρέχει το σύστημα υγείας της χώρας τους, ενώ μόλις 17% των Ευρωπαίων γνωρίζουν τις αποζημιώσεις που παρέχουν τα συστήματα υγείας σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ακόμη λιγότεροι, μόλις το 10% των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για την διασυνοριακή περίθαλψη και τα εθνικά σημεία επικοινωνίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα του Ευρωβαρόμετρου, η Ευρωβουλευτής Françoise Grossetête ως  εισηγητής για την οδηγία σχετικά με τη διασυνοριακή περίθαλψη επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να αποδώσει πλήρως η σχετική οδηγία που έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των ασθενών όταν αυτοί λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πριν εφαρμοστεί η εν λόγω οδηγία, δεν υπήρχε νομική βεβαιότητα και οι ασθενείς δεν είχαν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να λάβουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος ή και επιστροφή των εξόδων τους, τονίζει. Υπ΄ αυτή την έννοια, πρόκειται για νομοθετική πράξη με σαφή επίδραση στους πολίτες της Ε.Ε.”.

Παρότι η οδηγία δεν παρακινεί τους πολίτες να κάνουν «ιατρικό τουρισμό» στην Ευρώπη, ούτε ενθαρρύνει τους ασθενείς να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, εντούτοις τους προτρέπει να αξιοποιούν την μεγαλύτερη εμπειρογνωμοσύνη και να επιλέγουν την καταλληλότερη θεραπεία που υπάρχει, έστω κι αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους.  Η οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη, ενίσχυσε τη νομική βεβαιότητα για την επιστροφή των εξόδων, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις εθνικές αρχές διαχείρισης. Παράλληλα, προήγαγε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Σπάνιες παθήσεις
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της οδηγίας είναι η λειτουργία των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς για τις πολύπλοκες και σπάνιες παθήσεις. Τα δίκτυα αυτά συνδέουν μεταξύ τους κέντρα θεραπείας σε διάφορες χώρες, τα οποία ειδικεύονται στους ίδιους θεραπευτικούς τομείς.

Η δομή τους βοηθά στη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της διαχείρισης σπάνιων ασθενειών, και παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες και συμπράξεις δίνοντας ελπίδα ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην έρευνα.

Ήδη η Επιτροπή μπόρεσε επίσημα να θέσει σε λειτουργία την πρώτη ομάδα 24 δικτύων αναφοράς. Τα δίκτυα αυτά αποτελούν χειροπιαστό παράδειγμα του οφέλους που μπορεί να παράγει η Ευρώπη όταν επιλέγεται η συνεργασία αντί της απομόνωσης.  Για την ενημέρωση των πολιτών έχουν συσταθεί εθνικά σημεία επαφής, αλλά πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην λειτουργούν, παρότι τα δίκτυα αναφοράς υπάρχουν.

Η κ. Grossetête καταλήγοντας σημειώνει πως “επιπλέον, στο πλαίσιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής υγείας, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, όμως παρότι η διασύνδεση αυτή είναι απαραίτητη, δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να συμμετάσχουν. Πρόκειται για ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον”.

Πηγή: Healthmag.gr
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…