Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστρέφουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματαΟ ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ένα από τα ''σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας'' τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη. Πόσους ανθρώπους προσβάλλουν παγκοσμίως;

Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι «κλασικές» σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είχαν τεθεί πλέον οριστικά υπό έλεγχο. Αντιθέτως όμως, «όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βιώνουν ένα αδιανόητο comeback». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται με βλεννόρροια κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ένα από τα «σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας» τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη, καθώς προσβάλλουν ετησίως 131 εκατομμύρια, 78 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αντιστοίχως.
Μολονότι όμως είναι νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, συχνά δεν διαγιγνώσκονται, ενώ η θεραπεία τους καθίσταται ολοένα δυσκολότερη εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών.
Συνήθης τρόπος μετάδοσης της βλεννόρροιας είναι η σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, στις βακτηριακές μολυσματικές ασθένειες, ο τρόπος μετάδοσης διαφέρει σε σχέση με τη νόσο του HIV. Αυτές μπορούν να μεταδοθούν και μέσω επαφής με τα δάχτυλα. Η βλεννόρροια προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο, το φάρυγγα ή και το βλεννογόνο της ουρήθρας. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει πυώδεις εκκρίσεις της ουρήθρας εντός μίας εβδομάδας και αν δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί στη χειρότερη περίπτωση στειρότητα. 

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις γυναίκες, με τη διαφορά ότι η ασθένεια ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα. Και στις γυναίκες συντρέχει τότε ο κίνδυνος στειρότητας, ενώ όσες περιμένουν παιδί δεν αποκλείεται να προσβάλουν με το μικρόβιο το νεογέννητο. Εάν η βλεννόρροια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή εάν εξαπλωθεί στο αίμα και στις αρθρώσεις.

Κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της βλεννόρροιας είναι η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Διεθνή προγράμματα ιατρικής παρακολούθησης έχουν καταδείξει ωστόσο ότι στο μεταξύ, τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικότερα έναντι της αντιβίωσης, με αποτέλεσμα, σε ακραίες περιπτώσεις, η θεραπεία μίας απλής βλεννόρροιας να είναι αδύνατη, για αυτό σε δύσκολες περιπτώσεις ειδικοί προτείνουν τη συνδυαστική χρήση αντιβιοτικών.

Πέρα όμως από την εξέλιξη νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων, σημαντική είναι αποτελεσματική πρόληψη μέσω της προφύλαξης. Σκοπός των επιστημόνων είναι να γίνουν οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η βλεννόρροια, γνωστές σε όλους τους ανθρώπους, ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τις εκστρατείες ενημέρωσης για τον ιό του AIDS. Σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι σαφές ποιες ασθένειες κρύβονται πίσω από όρους όπως χλαμύδια, ηπατίτιδα B, έρπης των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και βλεννόρροια. 

Η ανάγκη ενημέρωσης κρίνεται επιτακτική, καθώς ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό HIV είναι σημαντικά μεγαλύτερος για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από κάποιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα – και συνιστούν έντονα σε άντρες και γυναίκες να μην κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με νέους ερωτικούς συντρόφους.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας