Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλάζει το σύστημα για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ



Καταργείται από το νέο έτος το όριο των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και θα αντικατασταθεί από ένα εντελώς νέο σύστημα συμβάσεων, που θα λειτουργεί με ραντεβού και θα βασίζεται σε γεωγραφικά κριτήρια

Από 1ης-1-2018 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ. Προκειμένου να γίνει η σύναψη των νέων συμβάσεων θα λήξουν όλες οι τωρινές συμβάσεις των γιατρών και θα γίνει μια νέα εκκίνηση εναρμονισμένη στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Ο στόχος του ΕΟΠΥΥ,  είναι η σωστή κατανομή των γιατρών, οι οποίοι σήμερα είναι άνισα κατανεμημένοι στη χώρα. Σε κάποιες περιοχές δηλαδή υπάρχουν πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ σε άλλες μπορεί να μην υπάρχει ακόμη και κανένας γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν ανά γεωγραφική περιοχή.

Σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβάσεις περίπου 5.000 γιατροί. Αυτός ο αριθμός θα διατηρηθεί και στις νέες συμβάσεις. Δεν θα αποζημιώνονται, όμως, για 200 επισκέψεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά με ραντεβού, τα οποία θα διαμορφώνονται με βάση την ειδικότητα και το πόσο επιθυμεί ο κάθε γιατρός να βλέπει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτός ο σχεδιασμός θεωρείται ότι θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εκεί που υπάρχει ένας γιατρός μιας συγκεκριμένης ειδικότητας (γυναικολόγος για παράδειγμα) θα λάβει το σύνολο των ραντεβού που θα πάρουν περισσότεροι γιατροί σε κάποια άλλη περιοχή.

Οι νέες συμβάσεις των γιατρών θα είναι κυρίως στις ειδικότητες εκτός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή των ΤΟΜΥ, εφόσον σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι η ραχοκοκαλιά των ΤΟΜΥ και σε αυτούς θα εγγράφονται οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας έχουν πάει από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα ακόμη να μην είναι έτοιμες. Ενώ το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας ήταν να λειτουργούν 239 στο τέλος του 2017, η τελευταία ενημέρωση ήταν ότι στο τέλος του 2017 θα είναι έτοιμες περίπου 75. Ακόμη και αυτός ο σχεδιασμός όμως εγείρει αμφιβολίες.

Ειδική αγωγή
«Θερμοί» πάντως αναμένονται οι επόμενοι μήνες και στο θέμα της ειδικής αγωγής, καθώς εκκρεμούν οι συμβάσεις των θεραπευτών (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών) με τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση την υποχρέωση της χώρας απέναντι στους θεσμούς, ο Οργανισμός οφείλει να έχει συμβάσεις με όλους τους επαγγελματίες Υγείας που δεν είχαν μέχρι σήμερα συμβάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμούν συμβάσεις με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής και με τους οπτικούς. Ειδικά όμως για το θέμα της ειδικής αγωγής, οι θεραπευτές προέβαλαν σθεναρή αντίδραση στην προτεινόμενη σύμβαση, με το θέμα να έχει λάβει πολλές αναβολές και τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής να αρνούνται να υπογράψουν. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους το θέμα πρέπει να έχει λήξει και οι θεραπευτές να έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, επομένως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη.

Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το