Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

9 συνήθειες που μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα


  
Το πεπτικό μας σύστημα έχει μια πολύ σημαντική δουλειά. Είναι υπεύθυνο για την πέψη της τροφής και τη διάσπασή της σε πολύ μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν.

Ομως, οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να δίνουν πολλή σημασία στο πεπτικό τους σύστημα. Απόδειξη είναι ότι συνηθίζουν να κάνουν κάποια πράγματα που μπορούν να το βλάψουν. Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι εννέα συνήθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν το πεπτικό σας σύστημα.

1. Φάρμακα
Παρόλο που μια βακτηριακή λοίμωξη, που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρικών ελκών, τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορούν επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο ανάπτυξης στομαχικού έλκους. Γι’ αυτό οφείλετε να αποφύγετε την υπερβολή χρήση τους.

2. Ο χρόνος που τρώτε
Φαγητό ή σνακ πολύ κοντά στην ώρα για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Βοηθήστε το πεπτικό σας σύστημα, παίρνοντας το τελευταίο γεύμα ή το σνακ σας τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εάν είστε επιρρεπείς σε καούρα, βάλτε μερικά βιβλία κάτω από το ένα άκρο του κρεβατιού, έτσι ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται ψηλότερα από τα πόδια σας.

3. Υπερβολική τροφή
Στόχος είναι να έχετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα όλη την ημέρα, τα οποία θα διευκολύνουν το σώμα σας να αφομοιώσει τις τροφές. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος ή φούσκωμα.

4. Καταναλώνετε πολύ λίγες φυτικές ίνες
Ενας άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, για να διατηρήσει κανονικές κινήσεις του εντέρου και να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα. Αν ψάχνετε να ενισχύσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, τις παρακάτω τροφές: Πορτοκάλια, μήλα, μπρόκολο, καρύδια, μπανάνες, καρότα, σπανάκι, παντζάρια, πράσινα φασόλια και κουνουπίδι.

5. Τρώτε πολύ γρήγορα
Οταν τρώτε πολύ γρήγορα δεν δίνετε στο στομάχι σας αρκετό χρόνο για να διασταλεί, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Επιπλέον, τρώγοντας γρήγορα υπάρχει πιθανότητα να καταπιείτε περιττό αέρα που μπορεί να σας φουσκώσει.

6. Πίνετε υπερβολικό αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ελκών ή να δυσκολέψει την επούλωσή του. Η υπερβολική ή συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι ή ακόμη και διάρροια.

7. Μασάτε τσίχλα
Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να οδηγήσει στην κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά που υπάρχουν στην τσίχλα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το φούσκωμα.

8. Αναβολή μιας κολονοσκόπησης
Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρατηρείται σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν πόνο ή άλλα συμπτώματα. Προγραμματίστε την πρώτη κολονοσκόπηση σε ηλικία 50 ετών, εκτός εάν ο γιατρός σας συστήσει διαφορετικά.

9. Χρησιμοποιείτε καθαρτικά
Εάν τα έντερά σας είναι υγιή, θα είναι σε θέση να «καθαριστούν» από μόνα τους, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας της πέψης. Η χρήση καθαρτικών που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα ή χημικά παρασκευάσματα θα κάνει τα έντερά σας να εργαστούν υπερωρίες και μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Μια περίοδος διάρροιας θα σάς κάνει να αφυδατωθείτε και να χάσετε πολλούς από τους καλούς μικροοργανισμούς που εκτελούν σημαντικές λειτουργίες στο πεπτικό σας σύστημα. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα τα καθαρτικά αντί να καθαρίσουν τα έντερά σας να σας προκαλέσουν τα ίδια δυσκοιλιότητα.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…