Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι «υγιείς» παχύσαρκοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιά τους


  
Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί μια κατάσταση χωρίς κινδύνους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι δεν μπορούν να εφησυχάζουν ότι θεωρούνται υγιείς σε σχέση με τους επίσης μεταβολικά υγιείς που έχουν κανονικό βάρος.

Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και με τη συμμετοχή ενός Ελληνα επιστήμονα- που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενης έρευνας.

Η νέα μελέτη που συσχέτισε το βάρος και την μεταβολική υγεία με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, δείχνει ότι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο εμφανίζουν επίσης όσοι είναι μεταβολικά υγιείς αλλά έχουν βάρος μικρότερο του κανονικού (είναι δηλαδή λιποβαρείς ή πολύ αδύνατοι), καθώς και όσοι έχουν μεν κανονικό βάρος, αλλά επίσης εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 2, υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη) και υπέρταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology), ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 3,5 εκατομμυρίων ατόμων για την περίοδο 1995-2015. Μεταξύ των επιστημόνων ήταν ο Ελληνας ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Τουλής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Περίπου το 15% των ατόμων ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι χωρίς μεταβολικές διαταραχές. Οι άνθρωποι αυτοί, που συνήθως ήταν νεότεροι άνδρες καπνιστές, ήταν κατά μέσο όρο 49% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, 96% πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια και 7% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο (εγκεφαλικά κ.α.), σε σχέση με όσους ήταν μεταβολικά υγιείς και είχαν κανονικό βάρος.

Από την άλλη, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι έχουν μικρότερο κίνδυνο για περιφερική αρτηριακή νόσο. Αλλά και οι μεταβολικά υγιείς αλλά λιποβαρείς άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί μια κατάσταση χωρίς κινδύνους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, συνεπώς οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι δεν μπορούν να θεωρούνται υγιείς.

Η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εμφανίζει αύξηση κατά τα τελευταία 40 χρόνια διεθνώς. Κανονικό θεωρείται το βάρος, όταν ένας άνθρωπος έχει δείκτη μάζας σώματος (διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) 18,5 έως 25. Οι έχοντες δείκτη κάτω του 18,5 είναι λιποβαρείς, μεταξύ 25 και 30 υπέρβαροι και άνω του 30 παχύσαρκοι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω

Αυτά είναι τα 4 μηνύματα που μας στέλνουν οι βουλωμένες αρτηρίες

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων, αν και επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη μέθοδος…. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες. Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων. Φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την