Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ακριβώς κάνει ο γιατρός μας όταν μας εξετάζει;



Ένας μικρός και χρήσιμος οδηγός που εξηγεί γιατί οι γιατροί κάνουν αυτά που κάνουν… Επειδή όλα έχουν κάποιο λόγο.

Μερικές φορές δεν είμαστε σίγουροι γιατί ακριβώς οι γιατροί κάνουν αυτά που κάνουν όταν μας εξετάζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους εμπιστευόμαστε, αλλά σίγουρα έχουμε αρκετές απορίες. Για παράδειγμα, γιατί ο γιατρός πιέζει την κοιλιά μας όταν μας εξετάζει;
Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο κοινές απορίες που μας έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια…

Γιατί πρέπει να κάνουμε ετήσιο check-up;
Για καθαρά προληπτικούς λόγους. Ο γιατρός μας, μιλάει μαζί μας για όσα έχουν συμβεί, μαθαίνει το ιατρικό μας ιστορικό, κάνει εξετάσεις που χρειάζονται για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά, και μας μιλάει για το πώς μπορούμε να προλάβουμε διάφορες παθήσεις. Επειδή η πρόληψη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να είμαστε πάντα υγιείς.

Γιατί ο γιατρός πιέζει την κοιλιά μας;
Το σχήμα, η κατάσταση του δέρματος και ο τρόπος που η κοιλιά κινείται όταν αναπνέουμε δίνει αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Με την άσκηση πίεσης στην περιοχή, ελέγχει να δει αν υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ σφιγμένες, πολύ ευαίσθητες ή μεγαλύτερες από ό,τι πρέπει.

Τι είναι αυτό το εργαλείο που βάζει στο αυτί μας;
Λέγεται ωτοσκόπιο, και δίνει πληροφορίες για… το αυτί μας. Βοηθάει τον γιατρό να δει αν το τύμπανό μας είναι ερεθισμένο, αν υπάρχει κάποια μόλυνση ή κυψελίτιδα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Γιατί ανάβει ένα μικρό φως μπροστά από το μάτι μας;
Αυτό συμβαίνει για να ελέγξει αν οι κόρες του ματιού αντιδρούν φυσιολογικά στο φως. Επίσης, μπορεί να φανερώσει αλλαγές στο μάτι που να σχετίζονται με υπέρταση, διαβήτη ή γλαύκωμα.

Γιατί χρησιμοποιεί το στηθοσκόπιο;
Ελέγχει αν οι παλμοί της καρδιάς μας είναι φυσιολογικοί, και επίσης μπορεί να ελέγξει τους πνεύμονές μας, για να δει αν όλα είναι φυσιολογικά με την αναπνοή μας. Και, όχι, δεν έχουμε ιδέα γιατί το στηθοσκόπιο είναι πάντα παγωμένο. Μερικά πράγματα τα δεχόμαστε χωρίς ερωτήσεις.

Γιατί μας ζητάει να γυρίσουμε το κεφάλι μας και να βήξουμε;
Όταν ο γιατρός ελέγχει τους όρχεις ενός άνδρα, μπορεί να ζητήσει στον ασθενή να γυρίσει το κεφάλι του και να βήξει. Αυτό γίνεται για να δει αν υπάρχει ένα πρόβλημα που ονομάζεται βουβωνοκήλη, κατά την οποία όταν οι μύες της κοιλιάς σφίγγονται, ένα κομμάτι του εντέρου περνάει το κοιλιακό τοίχωμα και φτάνει μέχρι το όσχεο. Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα τις περισσότερες φορές, αλλά μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. (Και για μια απορία που δεν έχει επιστημονική εξήγηση: Γυρνάμε το κεφάλι μας στο πλάι, για να μην βήξουμε στο πρόσωπο του γιατρού.)

Γιατί χρειάζεται αίμα;
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ο πιο απλός τρόπος να ανακαλύψει πολλά προβλήματα που δεν εμφανίζουν άμεσα συμπτώματα, όπως ανεβασμένη χοληστερόλη, διαβήτη, παθήσεις στα νεφρά, στο συκώτι ή στον θυρεοειδή.

Γιατί χτυπάει το γόνατό μας με ένα σφυράκι;
Για να ελέγξει τα αντανακλαστικά μας. Το γόνατό μας θα αντιδράσει αυτόματα, μόλις χτυπηθεί στο κατάλληλο σημείο.

Γιατί μας βάζει να ουρήσουμε σε ένα κυπελάκι;
Το ουρολογικό τεστ χρησιμοποιείται για να εντοπίσει μολύνσεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, πέτρες ή φλεγμονές στα νεφρά, διαβήτη, αλλά και προβλήματα με την κύστη μας. Στις γυναίκες, επίσης, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μάθουν αν εγκυμονούν.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν υπάρχουν “λάθος” απορίες. Οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, ο γιατρός σας μπορεί να απαντήσει και να σας εξηγήσει με λεπτομέρειες τι κάνει την συγκεκριμένη στιγμή. Καθώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας ηρεμήσει, ζητήστε του να το κάνει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα